vesti

1.07.2015.

Tri festivalska bisera za leto 2015: Umbria, Gent, St. Moritz

Evropska festivalska ponuda džez koncerata i ovog leta je bogata najvećim imenima, a od stotinak relevantnih izdvojili smo tri koja na najbolji način spajaju muziku, zabavu i vrhunsko uživanje

Cassandra-Wilson-02

Cassandra Wilson

 

Veliki muzički festivali odavno su postali turistička atrakcija koja pokreće lokalni biznis, pa i čitavu regiju. Muzika je tu bitna koliko i čitav festivalski ambijent, a sve zajedno predstavlja idelana spoj turizma, hedonizma i šou-biznisa!

Umbria Jazz Festival (od 10. do 19. jula) jedan je od najstarijih evropskih džez festivala, čije je prvo izdanje bilo 1973. godine. To je ujedno i jedini veliki evropski džez festival koji se i bukvalno preliva na ulice grada, gde ova svojevrsna muzička svetkovina živi 24 časa dnevno na renesansnim trgovima, po parkovima i u klubovima ušuškanim unutar zidina starog grada.

Baš kao i mnogih prethodnih godina, i ovogodišnji UJF ponudiće mnoga najveća imena savremene muzike, od Herbija Henkoka i Čika Korije, preko Kasandre Vilson, Čarlsa Lojda, Breda Meldoa, Bila Frisela, Ravija Koltrejna, pa do Kaetana Velosa, Žilberto Žila i Tonija Beneta, a ovog poslednjeg sve sa Lejdi Gagom u duetu. Naravno, tu je kao i uvek prva liga italijanskih džezera: Stefano Bolano, Paolo Konti, Enriko Rava, Paolo Fresu…

Iznenađenja tu praktično da i nema. U impoznatnom ambijentu velike otvorene arene Santa Giluliana, koja prima oko 10.000 posetilaca, svako veće na programu su vrhunski koncerti za one koji žele uživo da čuju i vide upravo ono što su slušali na poslednjem disku ili gledali na TV. Najveće zvezde u najboljem izdanju!

S druge strane, u nekoliko manjih dvorana u gradu i na otvorenoj sceni jednog od glavnih gradskih trgova, UJF daje priliku nedovoljno afirmisanim muzičarima, pa čak i studnetima muzičkih akademija, da od kasnih popodnevnih sati pa do iza ponoći pokažu šta umeju. Posle, naravno, sva ta muzička ponuda seli se u klubove, gde muzika živi do zore.

 

http://www.umbriajazz.com/

 

Jack DeJohnette

Jack DeJohnette

 

Gent Jazz Festival (od 10. do 18. jula) protiće gotovo u atmosferi rok koncerata, uz obilje piva, „brze hrane“ i veselog mladog sveta koji je tu došao da uživa u životu & muzici. Opuštena, neformalna atmosfera, velika imena savremene muzike i besprekorna scenska produkcija učinili su da Gent poslednjih godina postane najomiljenija evropska festivalska destinacija za hiljade mladih iz sveta. Uz to, radi se i o jednom od najlepših gradova Evrope, sa brojnim (vegetarijanskim) restoranima, kafeterijama, klubovima i pabovima, gde sadržaja ne manjka ni mimo festivala.

Što se oficijalnog dela programa tiče, s najvećim interesovanjem očekuje se koncert Van Morisona, jedan od svega pet koliko će ove godine legendarni irski bluz & soul muzičar održati u Evropi, ne računajući još nekoliko nastupa u Irskoj i Velikoj Britaniji. Uz njega, na festivalu će nastupiti i Jack DeJohnette u kvartetu „Made in Chicago“, Bill Laswell s programom koji uključuje multi-instrumentalistu Bachira Attara i „The Master Musicians of Jajouka“, Charles Lloyd sa svojim kvartetom, Abdulah Ibrahim Mukashi Trio, Bill Charlap Trio, veteran Tony Bennett u duetu sa Lady Gaga, Ginger Baker’s Jazz Confusion, Zaz, Gregory Porter, Neneh Cherry…

 

http://www.gentjazz.com/

 

Chick Corea

Chick Corea

 

Festival da Jazz (od 9. jula do 9. avgusta) u poznatom švajcarskom skijalištu Sent Moric, na vrhu Alpa, bez sumnje je najekstravagantnija džez manifestacija u Evropi i najambiciozniji muzički klupski festival na svetu. U idiličnom pejsažu ispunjenom cvrkutima ptica i mirisinim planinskim livadama, okružen snežnim vrhovima, na obali velikog jezera, ovo je festival za klijentelu koja na koncerte dolazi privatnim avionima sa svih strana sveta. Koncerti se održavaju u majušnom Dracula Clubu, stecištu evropskog džet seta iz druge polovine 20. veka, gde najveća imena džeza sviraju za nekih stotinak posetilaca udobno zavaljenih uz čašu vina ili konjaka u ruci. Čist džez hedonizam, iskustvo kakvo teško da možete pronaći na nekom drugom festivalu.

Glavne zvezde ove godine su: Herbi Henkok, Čik Korija, Liz Rajt, Di Di Bridžvoter, Čarls Lojd, Dajan Rivs, Abdulah Ibrahim, Al Žaru, Bobi Mekferin, Kendi Dalfer,  Zap Mama, Rišar Galijano…

 

http://www.festivaldajazz.ch/

 

.

Tagovi: , ,Komentara 3 : "Tri festivalska bisera za leto 2015: Umbria, Gent, St. Moritz"

 1. Dragan каже:

  Kad nećete da objavite ovu informaciju, moram ja.
  31.10.2015. Sava centar – Hiromi Uehara – The Trio Projekt

 2. Pedja V. каже:

  Rano je Dragane.
  Treba docekati kraj oktobra 😉

 3. optometar каже:

  slavlje, Dragane – spremaj Kleenexe! Beograd je svet!!!

Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.