vesti

8.11.2013.

Džez: Jacob Fred Jazz Odyssey

U emisiji “Džez” na trećem programu Radio Beograda, u subotu 9. novembra u 23:40, biće emitovan koncert američke grupe "Jacob Fred Jazz Odyssey", snimljen 24. avgusta ove godine na festivalu u austrijskom gradu Zalfeldenu

 

Ovaj bend je nastao 1994. godine u američkom gradu Tulsa, u državi Oklahoma. Budući da je džez scena Sjedinjenih Američkih Država koncentrisana oko nekoliko većih centara, poput Njujorka ili Čikaga, odluka članova grupe da karijeru grade u svom rodnom kraju nije toliko uobičajena. Stoga su i personalne promene bile česte, ali bez prekida u radu benda. Jacob Fred Jazz Odyssey su uvek bili koncertno i diskografski aktivni, te je možda i vrhunac njihove karijere aktuelno konceptualno izdanje Race Riot Suite.

Autor muzike na ovom ostvarenju je gitarista Kris Kombs, dok se trenutoj formaciji grupe pridružuju i četvorica duvača s njujorške scene. Race Riot Suite je angažovan komad koji se odnosi na rasno motivisane nerede 1921. godine u Tulsi, a na muzičkom planu u potpunosti je posvećen složenoj aranžerskoj razradi kompozitorskih ideja. Solisti su u drugom planu, dok se delo razvija kroz sudar modernog njujorškog džez-rok stila, tradicije njuorleanskog zvuka i geršvinovskih perspektiva, sa blagim uplivima bluza i kantrija. S obzirom na gabaritnost devetočlane postave i nemogućnost odlazaka na velike turneje, još jednom je festival u Zalfeldenu priskočio u pomoć i omogućio koncertnu realizaciju ambicioznog programa ovog uzbudljivog sastava.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Tagovi: , , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.