lenny white S albumom Anomaly, jedan od pionira džez-roka vraća se korenima i agresivnom zvuku karakterističnom za fjužn iz ranih sedamdesetih. Uz Whitea na bubnjevima, sviraju gitaristi Jimmy Herring (Widespread Panic), Nick Moroch (White’s Astral Pirates), David Gilmore, Tom Guarna i David Bendeth, klavijaturisti George Colligan, Bernard Wright, Donald Blackman i Vince Evans, basisti Victor Bailey, Richie Goods, Charles Fambrough i Stanley Clarke. Izdavač je Abstract Logix.

Lenny White, samouki bubnjar, ušao je u svet džeza 1968. svirajući sa alt saksofonistom Jackiem McLeanom. Sledeće godine svirao je na Miles Davisovom Bitches Brew, učestvujući tako u rađanju fjužn stila. Kao bubnjar grupe Return To Forever od 1973. do 1976. godine, White je stekao reputaciju jednog od najboljih fjužn bubnjara svog vremena.

“Ja sam u suštini džezer, i odrastao sam svirajući džez. Ali kada se pojavio džez-rok i ploča Bitches Brew, a kasnije i bendovi kao što su Tony Williamsov Lifetime i Return To Forever, našao sam se u središtu novog pokreta. A taj muzički pokret je opstao u društvu drugih žanrova koji su se pojavili na sceni krajem 20. veka”, kaže White.

”Kada sam počinjao da se bavim muzikom, imao sam sreću da sviram u isto vreme kada je i Igor Stravinski stvarao svoju muziku, u isto vreme kada su Jimi Hendrix i James Brown stvarali muziku, kao i Duke Ellington, Miles Davis i John Coltrane. Led Zeppelin su postojali u isto vreme kada i Return To Forever. Slušao sam svu tu muziku i iz nje crpeo inspiraciju. Kada napravim neki eklektični projekat, ponekad čujem kako ljudi kažu ‘Čoveče, šta ovaj pokušava da napravi’, ali radi se o tome da ja ništa i ne pokušavam – samo sviram muziku koju sam slušao tokom života”, zaključuje White.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.