Djuk čija je karijera trajala preko 40 godina je preminuo nakon neuspešnog lečenja od leukemije u 67. godini, saopštio je njegov predstavnik za štampu.

Vest o smrti čuvenog muzičara potvrdio je danas i njegov sin Rašid, zahvalivši prijateljima, obožavaocima i celoj muzičkoj zajednici na brizi i podršci koju je porodica dobila od njih.

Džordž Djuk je rođen u San Rafaelu u Kaliforniji, svirao je sa mnogim muzičarima, uključujuću Frenka Zapu, Dona Elisa, Kenonbol Ederlija i Stenlija Klarka. Ostao je upamćen i po tome što je svirao klavijature na prvom solo albumu Majkla Džeksona „Off The Wall“.

Svoju ljubav prema klaviru je u jednom intervjuu iskazao rečima „Ne sećam baš najbolje, ali majka mi je govorila da sam lud jer sam trčao po kući vičući „Kupi mi klavir, kupi mi klavir“….

O muzici je mnogo naučio odlazeći u crkvu, koja mu je pomogla da u svoju muziku ubaci i fank zvuke. Svirao je u mnogim srednjoškolskim džez grupama i bio pod velikim uticajem muzike Majlsa Dejvisa. Stekao je diplome Muzičkog konzervatorijuma u San Francisku i Državnog Univerziteta.

Kao deo trija svirao je u Los Anđelesu kada su u publici bili Kvinsi Džons, Kenonbol Ederli i Frenk Zapa, čijem se bendu priključio 1969. godine. Član Ederlijevog benda postao je 1971. godine. Stenlija Klarka upoznao je preko Ederlija i formirali su Clarke/Duke Project. Njihova pesma „Sweet Baby“ je bila top 20 hit na Bilbordovoj listi.

Od 1976. godine Džordž Djuk je pokrenuo solo karijeru i do smrti snimio 30 albuma. Takođe je producirao albume Smokija Robinsona, Majlsa Dejvisa, Gledis Najt, Dajan Vorvik i Natali Kol.

Radio je kao muzički direktor za Soul Train muzičke nagrade, pisao je muziku i za filmove „Five Heartbetas“ i treći nastavak „Karate Kida“.

Njegov poslednji album „DreamWeaver,“ objavljen je prošlog meseca i sadrži posvetu njegovoj supruzi Korin koja je umrla prošle godine.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.