Eyot u Hong Kongu

 

Festival „Jazzycolors“ ove godine okuplja 17 stranih Kulturnih centara i instituta i cilj mu je predstavljanje najboljih džez ansambala zemalja učesnica kao i promocija samih Kulturnih centara i njihovih redovnih programa.

Za predstavnika Srbije na ovogodišnjem izdanju, umetnički savet festivala u sastavu: Daniel Imer, jedan od najvećih francuskih džez muzičara i počasni Predsednik festivala i Bojan Zulfikarpašić – je od tri predstavljene grupe izabrao ansambl Eyot iz Niša, koji će nastupiti 22. novembra u Kulturnom centru Švedske.

Grupa Eyot nastala je krajem 2007. godine. Do sada su imali brojne nastupe u zemlji i u inostranstvu. Svirali su i na „Nišvil džez festivalu“  i poslednja numera sa tog nastupa je bila izabrana za najinteresantniji video na jednom od najpoznatijih džez sajtova na svetu «All about Jazz.com». „Eyot“ čine Dejan Ilijić (klavir), Marko Stojiljković (bas), Miloš Vojvodić (bubnjevi) i Slađan Milenović (gitara). Muzika Eyota je spoj kulture džeza, sofisticiranog „klasičnog“ klavira, psihodelične i ambijentalne muzike i elemenata istočnoevropskog folklora.

Manifestacija postoji od 2003. godine a KC Srbije je jedan od osnivača iste kao i Foruma stranih kulturnih Centara (FICEP), organizacije koja okuplja svih 46 stranih kulturnih centara u Parizu (www.ficep.info).

Nakon deset izdanja, ova manifestacija je izrasla u ozbiljan međunarodni festival vrhunskog kvaliteta kojim se predstavljaju zemlje učesnice i njihovi najbolji umetnici. Jedan od principa festivala je i da se koncerti održavaju u samim Kulturnim centrima te da se preko razmene učesnika festivala u isto vreme razmenjuje i publika i tako skreće pažnja na ostale mesečne i godišnje programe i aktivnosti Centara. O značaju ove manifestacije, s obzirom na kvalitet umetnika i broj zemalja učesnica, za ugled i prestiž KC Srbije i samim tim naše zemlje, govore postignuti rezultati, članci i izveštaji lokalnih medija, institucionalni i medijski partneri manifestacije.

U januaru 2011. godine, od strane Upravnog odbora Jazzycolorsa, za direktora festivala izabran je Vladimir Marinković, inače zadužen za scenske programe u Kulturnom centru Srbije. Upravni Odbor festivala sačinjavaju predstavnici Gete Instituta, Kulturnih instituta Švedske, Mađarske, Poljske, Rumunije, Finske, Slovačke, Vlade Kvebeka, Ambasade Estonije, Kulturne misije ambasade Luksemburga, Kulturnog Foruma Austrije, Kulturnih centara Irske, Grčke, Kanade, Češke i Portugalije.

Prošle godine je u okviru Jazzycolorsa, Kulturni centar  Srbije ugostio 4 koncerta i time zabeležio značajnu posećenost i privukao pažnju velikog broja publike što je osim skretanja medijske pažnje rezultiralo i većom posećenošću njegovih ostalih redovnih programa. Zahvaljujući festivalu, Kulturni centar Srbije je ušao u sve referente vodiče kroz muzičku scenu Pariza. Našao se i u drugom izdanju knjige ”Džez u Parizu” čiji je autor novinarka i muzički kritičar Sandrin Filipeti.

Festival Jazzycolors je dobitnik priznanja Ministarstva kulture Francuske kao projekat od velikog značaja za interkulturalni dijalog i tokom deset godina svog postojanja, podržavan je od strane svih značajnijih institucija poput Ministarstva za inostrane i evropske poslove, DRAC Ile de France, SACEM, Opštine grada Pariza itd. Medijsku podršku festivalu pružaju nacionalni FIP Radio, sa kojim festival ima strateško partnerstvo od 2011. godine, Euronews, TSF JAZZ Radio, Jazz Magazine, La Terasse, Radio Nova, RFI, TV5, Le Figaro, Revija Air France i brojni drugi časopisi, publikacije i elektronski mediji.

Od 2008. Godine, zaštitno lice i “kum” festivala je Bojan Zulfikarpašić – jedan od najpoznatijih muzičara iz Srbije na evropskoj i svetskoj džez sceni. Dobitnik brojnih priznanja, od kojih je poslednje nagrada za najboljeg džez izvođača y 2012. godini, Bojan Zulfikarpašić će otvoriti festival koncertom u sali Gete Instituta u Parizu, 6. novembra 2012.

Takođe, predviđeno je da se, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Niša, organizovanjem konferencije u KC Srbije za vreme trajanja festivala, predstave projekti i planovi za obelažavanje jubileja – 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Obzirom da je jedan od glavnih principa festivala  razmena publike i umetnika, i ove godine će KC Srbije ugostiti ukupno 3 grupe drugih kulturnih centara – Slovačke, Mađarske i Austrije.

 

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.