Koncertnu svitu za saksofon i kamerni ansambl izvešće New Ritual Ensemble u sastavu: Boris Kovač – sopran/alt saksofon, bas klarinet; Slobodanka Stević – klavir; Vladimir Ćuković – I violina; Marta Kojadinović – II violina; Aleksandar Stankov – viola;  Milica Svirac – violončelo; Siniša Mazalica – kontrabas; Lav Kovač – udaraljke.

Oba koncerta počinju u 20 časova, a ulaznica košta 500 dinara.

Ova kompozicija je neka vrsta rezultante većine linija delovanja ovog muzičkog stvaraoca čije izvođenje će, u ovom slučaju kao solista na sopran te alt saksofonu i bas klarinetu, predvoditi sam autor. Delo je napisano u obliku netipične četvorostavačne koncertne svite pod nazivom “Times of Day” (Doba dana) za solo saksofon/bas klarinet, gudački kvartet, kontrabas, klavir i udaraljke. Izvođenje je povereno autorovim saradnicima koji su se u nizu predjašnjih projekata pokazali kao sjajni interpretatori Kovačevih muzičkih ideja.

Kovačeva dela u jedinstvenom postmodernomključu prožimaju iskustva rane, klasične i savremene muzike sa folklornim i jazz uticajima stvarajući autentičan multistilistički jezik koji izmiče svim stereotipnim žanrovskim kategorizacijama – u ovom delu je, više nego u bilo kom dosadašnjem radu ovog autora, zastupljen njegov specifični izvođački prosede, čime će ovaj autor na plastičan način demonstrirati uverenje da su komponovanje i izvođenje dva organski povezana pola jedinstvenog bića muzike.

Slično kao što su to činili neki od najvećih muzičkih stvaralaca, od Baha do Piacole,uvek kada je to moguće, Kovač učestvuje u izvođenju vlastitih partitura. U ovom delu će se njegova interpretacija na tri drvena duvačka instrumenta kretati od izvođenja striktno zapisanih pasaža do onih u kojima on dobija prostor za varijaciju i strukturiranu improvizaciju, po čemu ovaj “koncert“ izmiče svim ustaljenim standardima komponovane umetničke muzike.

Poetički kontekst u kojem je nastalo ovo delo autor naziva“Simple, simple…Life“. Pod nazivom “Times of Day” (Doba dana), sa stavovima “Jutro”, “Podne”, “Veče” i “Ponoć”, ovo delo donosi kontemplaciju 4 markantna doba dana, pletući tkanje jednog uvek istog i uvek drugačijeg intimističkog muzičkog rituala. Muzika dovoljna za jedan danu životu ili za ceo jedan vek…

Producent Boris Kovač; kostim – Romana Knežević; miks majstor – Ljuba Pejić; ozvučenje i osvetljenje – Studio Šaš.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine a takođe ga je podržala i Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.