Abbey Lincoln Rođena je kao Anna Marie Wooldridge 6. avgusta 1930. godine u Čikagu. Bila je poznata kao glumica, borac za građanska prava crnaca, i pevačica dubokog i ekspresivnog glasa, pod uticajem Billie Holliday.

Među najpoznatijim diskografskim izdanjima na kojima je učestvovala je We Insist! The Freedom Now Suite, saradnja Oscara Browna Jr-a i Maxa Roacha. Nakon upoznavanja sa jednim od najboljih džez bubnjara svih vremena 1957. godine, počinje da se zanima za politiku i Pokret za građanska prava. Godine 1962. udaje se za Roacha, s kojim ostaje u braku do kraja decenije.

Kao glumica, jednu od najpoznatijih uloga je ostvarila 1968. u filmu For Love of Ivy, za koju je naredne godine dobila nominaciju za Zlatni globus.

Sedamdesetih i osamdesetih snima za male izdavačke kuće, a ponovo se vraća na veliku scenu devedesetih nizom albuma za Verve Records. Nakon duge pauze ponovo se pojavljuje i na filmu, u Spike Leejevom Mo’ Better Blues (1990). Poslednje izdanje Abbey Sings Abbey, s novim verzijama njenih starih pesama, objavila je 2007. godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.