TRIO_SVETI

 

Vasil Hadžimanov i Marko Đorđević upoznali su se na Berkli koledžu ranih 90-ih godina. Odmah nakon uoznavanja Marko je Vasila pozvao da se priključi već postojećoj grupi Sveti i u tom sastavu svirali su zajedno sve do Vasilovog odlaska iz Amerike, ’96. godine. Branko Trijić je u to vreme tek počeo da ih sluša… U međuvremenu postao je Markov i Vasilov omiljeni gitarista…

Trio Sveti je kreativna demokratija u kojoj su autorski zastupljeni svi članovi grupe. Njihov zajednički izraz je emotivno upečatljiv, spontan, virtuozan, unikatan. DVD Trio Sveti sa koncerta održanog u beogradskom pozorištu na Terazijama svedoči slikom i tonom, kako o kvalitetu njihovog živog nastupa tako i o fantastičnoj reakciji publike na njihovo muziciranje!

Dobra muzika ne poznaje granice. Ovaj trio to na najbolji način potvrđuje s obzirom na to da „trećina sastava“ već dve decenije živi i gradi uspešnu svetsku karijeru hiljadama kilometara od rodnog Beograda. Reč je o Marku Đorđeviću, za koga čuveni gitarista Lionel Loueke, kaže: «Marko je jedan od najboljih svetskih bubnjara! Poseduje fascinantnu tehniku i isto takvu muzikalnost. Njegova kreativnost i originalnost su razlozi zbog kojih volim da sviram sa njim!» Modern Drummer magazin ga zove «bubnjarem svetske klase» i «istinskim inovatorom» a predstavljen je posebnim poglavljem u knjizi Novo Lice Džeza (The New Face Of Jazz) u kojoj autorka Cicily Janus tvrdi da „Markovo ime postaje sinonim za muzičku veličinu.“ Marko je nastupao ili jos uvek nastupa sa muzicarima kao Matt Garrison, Wayne Krantz, Jonah Smith, Clarence Spady, Lucky Peterson, Michael Henderson, Ole Mathisen, Jacques Schwartz-Bart, Garry Willis, Hal Crook, Eli Degibri, Lionel Loueke, Aaron Goldberg, The Itals, The Kung Fu Masters, Chris McDermott, Ole Mathiesen, Sten Hostfalt, The Mason Brothers, Eric Lewis… Za sobom ima pedesetak albuma, od kojih četiri kao vođa grupe. Poslednji album njujorške grupe Marko Đordđević & Sveti dobio je recenziju sa 5 zvezdica na čuvenom portalu Criticalljazz.com, dok je kriticar San Diego Chronicle Richard Shinin album nazvao jednim od najboljih džez izdanja u 2014. Poslednja vest je da je 30. aprila 2015. nastupio u Ujedinjenim Nacijama u okviru proslave Međunarodnog Dana džeza pod pokrovitejstvom UNESCO-a i Jazz Instituta Telonius Monk sa saksofonistom svetskog glasa Tivon-om Pennicott-om.

Vasil Hadžimanov je pravi muzički dragulj ovog podneblja, a to bi mogao biti na bilo kom meridijanu. Nakon završenog Berkli koledža, svirao je sa poznatim muzičarima poput

David Binney, Matt Garrison, Antonio Sanchez, George Garzone, David Gilmore, Reuben Rogers, Adam Deutch, Rodney Holmes, Marko Đorđević, Chris Cheek, Tivon Pennicot, Danny Sadownick, Donny McCaslin, Nigel Kennedy, Dave Weckl, Dean Bowman, Marko Đorđević, Theodossi Spassov, Duško Gojković,itd.

Njegov rad na ovim prostorima ne treba posebno predstavljati, pošto je malo ljudi koji vole džez a da već nisu čuli za VH Band ili ne poznaju njegovu muziku sa filmskog platna ili tv ekrana. Vasilove kompozicije reflektuju muzičku raznovrsnost u najboljem smislu te reči, a njegov ogromni svirački potencijal koristili su i koriste velikani balkanske scene, kao Rambo Amadeus, Lazar Tošić, Bisera Veletanlić, Darkwood Dub i mnogi drugi.

Otkriti Branka Trijića znači ponovo otkriti muziku. Ovaj vrsni gitarista ‘pekao je zanat’ kod legendarnog R.M. Točka, a zatim otišao na usavršavanje u Holandiju, gde je diplomirao na muzičkoj akademiji u Amsterdamu. Negov fantastičan osećaj za ritam i melodiju izdvaja ga iz plejade mladih gitarista širom sveta za koje je brzina jedino merilo kvaliteta. Iako mlađi od Vasila i Marka (koje ujedno navodi kao uticaje), Branko svira u maniru najiskusnijih muzičara. Odlikuje ga izuzetna spontanost, kao i to da uvek daje prednost muzici i osećaju nad kalkulacijama i neproduhovljenim tehničkim umećem. Zbog svega navedenog, Branko je istaknuta figura domaće muzičke scene i beleži nastupe sa Slobodanom Trkuljom Decom Loših Muzičara, Rambo Amadeusom, VH Band-om, Ljubisom Stojanovicem – Luisom, Dean Bowman-om, Tivon Pennicott-om, a nedavno je kao clan house band-a za mega popularni TV program za celu Jugoistočnu Aziju pod nazivom Coke Studios, snimio muziku za celu sezonu tog programa. Branko takođe predvodi svoju grupu Konzilijum. Endorser je D’addario žica za gitaru i DV Marks pojačala.

 

Cene karata su 500 i 700 din.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.