„SERBIAN JAZZ, BRE!“ je multimedijalni projekat umetničkog fotografa Ivana Grlića, nastao prvenstveno iz ideje da se prikaže i aktivno promoviše srpska kultura i umetnost, otelovljena u ličnostima kompozitora i interpretatora savremene srpske džez scene, rezultirajući nastankom jedinstvene antologije ovovremenog džeza u Srbiji. Intenzivno radeći na poboljšanju i transformisanju aktuelne stvarnosti, višegodišnjim angažovanjem na projektu “Serbian, bre!“, Grlić je ovom sintetizovanom  studijom porteta, svetlosti i muzike, njenom obimnošću i ozbiljnošću, dinamičnim i višeslojnim sadržajem, kreirao stvarnu istorijsku tačku u kontekstu predstavljačkog, i razvoju vizuelnih umetnosti, uopšte. „SERBIAN JAZZ, BRE!“  se sastoji od:

– Izložbe sastavljene od impozantnog niza portreta – preko 200 fotografija na kojima je prikazano više od 90 najznačajnijih ličnosti srpskog džeza među kojima su: Stjepko Gut, Branislav Lala Kovačev, Mića Marković, Miša Krstić, Nada Pavlović, Boris Kovač, Lajko Feliks, Bobi Guteša, Mirko Šouc, Beti Đorđević, Lale Tošić, Vlada Maričić, Goran Potić, Ivan Švager, Bubiša Simić, Jovan Maljoković, Nenad Petrović, Miša Blam itd.

– Promocije ekskluzivne dvojezične foto-monografije u izdanju „Službenog glasnika“ –  u pitanju je autentična džez antologija koja je obuhvatila sedam generacija umetnika, sa fotografijama kako doajena, tako i aktuelnih mladih muzičara, time ostavivši svojevrstan vizuelni pečat u vremenu i ovekovečivši jednu stvaralačku džez epohu u Srbiji. Autori uvodnih tekstova su džez kritičari i hroničari, Svetolik Jakovljević i Vojislav Pantić. (Hol ispred sale “Amerikana”, 20:30)

– Džez koncerta – jednistvene revije srpskih džezera okupljenih na jednom mestu; preko 50 izvođača, 7 pevačica, 15 kompletnih džez orkestara i brojnim gostima. (Sala “Amerikana”, 21:30)

Posmatran u širem kulturnom kontekstu, značaj ovog projekta jeste višestruk; ne samo u vezi sa izložbenim karakterom, već zbog njegove edukativne uloge koja je od primarne važnosti za najširu publiku i javnost, domaću i stranu, sa ciljem da se skrene pažnja, prenese znanje i proširi ukupna svest o vrednostima i visokom mestu koje srpski džez zauzima, kako u domaćim tako i u okvirima svetske džez muzike. Nakon beogradske premijere, projekat započinje turneju po džez festvalima Srbije, već  sa  subotičkim džez festivalom, Jazzik 27. Aprila. Sledi izložba u Zrenjaninu, festivali u Kraljevu, Nišu, Valjevu itd. kao i  gostovanja u inostranstvu. .

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.