Tony-car

 

Dosledno dugogodišnjoj tradiciji praćenja najzanimljivijih tokova avangardnog, improvizovanog i fri džeza, Beogradski džez festival i ove godine nudi pogled na najkvalitetnije nove projekte sa američke i evropske scene. Iz Amerike nam dolazi reprezentacija velikana ovog zvuka sa scene koju je okupio Tony Malaby, iz Njujorka u kome se oduvek pomeraju granice džez izraza. Kao evropsku protivtežu, predstavljamo portugalsku zvezdu u usponu – Susanu Santos Silvu, jednu od najšarmantnijih pojava evropske džez scene, naročito onog njenog umetnički slobodoumnog krila.

Oba ova sastava publici 31. Beogradskog džez festivala, na koncertu 29. oktobra od 23 časa u Domu omladine Beograda, otkriće jedno novo poglavlje u istoriji džeza, u kome kreacija nadilazi žanrovska ograničenja. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po specijalnoj promotivnoj ceni od 600 dinara za oba koncerta.

Sve veći broj sastava i umetnika istražuje muziku i njene nove granice mimo svakih uobičajenih tokova: nalik na susret raznih umetničkih pravaca kakav su nam na prošlogodišnjem Beogradskom džez festivalu ponudili Puschnig-Sas-Diabate ili na furioznu energetsku slobodu Red Trio, naši ovogodišnji gosti ne priznaju nikakve stege. Uloga džeza tokom istorije bila je da popularnu muziku približi vrhunskoj umetnosti, a Tony Malaby TubaCello i Susana Santos Silva Quintet ne samo da je približavaju, nego i vraćaju džez misiju daljeg oslobađanja muzike od svih stereotipa u 21. veku! Za istinske avanturiste duha!

 

Tony Malaby TubaCello

Tokom dve decenije delovanja na njujorškoj sceni koja predstavlja savremeni džez i improvizovanu muziku, saksofonista i kompozitor Toni Malabi razvio je jedinstven i prepoznatljiv izraz. Rođen je i odrastao u Taksonu (Arizona), gde je život u zajednici Meksikanaca značajno uticao na njegov umetnički razvoj. Ti koreni ogledaju se u živim improvizacijama i folklorom inspirisanim melodijama, postajući deo njegovog autentičnog koncepta. Povodom 80. rođendana Downbeat-a, redakcija ovog časopisa ga je uvrstila među „80 najkul stvari u džezu“, uključujući u taj spisak umetnike, mesta i fakte koji ovaj žanr i dalje čine živim i uzbudljivim. A magazin Jazztimes istakao je da je Malabi „heroj današnje improvizovane muzike“. Takve pohvale ne iznađuju, ako se sagledaju brojni projekti u koje je saksofonista bio uključen od dolaska u Njujork, sredinom 90-ih godina.

Malabi je vodio niz sopstvenih projekata, poput sastava Tamarindo Trio, TubaCello i Palomo Recio, kao i radio u postavama izuzetnih džez lidera, među kojima su Čarli Hejden (Liberation Music Orchestra), Pol Moušn, Fred Herš, Mario Pavone… Kvartet Tubacello, sa kojim nastupa na 31. Beogradskom džez festivalu, predstavlja all-star grupu muzičara srednje generacije. Bob Stjuart je vodeći džez svirač tube na svetu. Čelista Kristofer Hofman radio je sa brojnim istaknutim džez umetnicima, među kojima su Džon Zorn, Mark Ribo, Bebel Žilberto, Henri Tredgil… Bubnjar Džon Holenbek vodi renomirani avangardni sastav Claudia Quintet.

 

Susana Santos Silva

 

Susana Santos Silva Quintet

Suzana Santus Silva je jedna od najperspektivnijih evropskih džez umetnica, kao i predvodnica mlade generacije portugalskih džezera. Teži avangardnijim stremljenjima, kombinujući džez sa elektronikom i minimalizmom. Studirala je trubu i džez izvođenje u Portu, Karlsrueu i Roterdamu. Prvi album sa kvintetom, “Devil’s Dress”, objavila je 2011. godine za kuću Tone of a Pitch, predstavljajući potom svoju zemlju na 12 Points Jazz Festivalu u Dablinu.

Tokom kratke karijere već je ostvarila saradnju sa brojnim poznatim džezerima modernog opredeljenja, među kojima su Mark Tarner, Karla Blej, Stiv Svolou, Džošua Redman, Ingrid Džensen, Tio Blekmen, Džon Holenbek, Stiven Bernstin, Darsi Džejms Argju, Marija Šnajder, Džim Blek… Bila je i član European Movement Jazz Orchestra, selekcije mladih muzičara iz Nemačke, Slovenije i Portugala, koja je delovala u svojstvu kulturnih ambasadora tokom predsedavanja ovih zemalja Evropskim savetom. Među Suzaninim glavnim projektima su: trio LAMA, trio sa Šveđanima Torbjernom Ceterbergom (bas) i Hampusom Lindvalom (orgulje), kao i duo formacije sa Torbjernom Ceterbergom, Kajom Draksler (klavir) i Horheom Koehom (bubnjevi). Takođe je stalni član big bendaOrquestra Jazz de Matosinhos – ovaj mladi portugalski orkestar radi sa istaknutim svetskim solistima, među kojima su Li Konic, Kurt Rozenvinkl, Marija Žoao i Žoao Paulo Esteves Da Silva. Na 31. Beogradskom džez festivalu Suzana će predstaviti aktuelno izdanje njenog kvinteta, album “Impermanence”.

 

 

 

Jedan komentar na “Tony Malaby i Susana Santos Silva na Beogradskom Jazz Festivalu”

  1. Taman da padne dogovor sa Džonom Holenbekom za nastup The Claudia Quintet, ako ne ranije, onda bar za naredni BG jazz festival 😉

    Santos Silva je dobrodosla u bilo kojoj varijanti..
    Moja preporuka je najnoviji cd – Santos Silva, Zetterberg, Lindwall – If Nothing Else [Clean Feed]. Sigurno u prvih deset za ovu godinu!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.