Foto: Vladimir Skočajić

Predrag Ivanović Predrag Ivanović rođen je u Beogradu, 24. jula 1930. godine. Vrlo rano se upoznao sa džezom i zavoleo ga preko bratovljevih ploča Louisa Armstronga, Dukea Ellingtona, i drugih velikana žanra. Sa 12 godina počeo je da svira klavir, a sa 16 godina je nabavio trubu i počeo da vežba kao samouk. Potom je upisao Muzičku akademiju, gde je trubu učio u klasi profesora Bore Živojinovića.

Posle iskustva na  beogradskoj džez sceni (svira u Fis Duru Mihaila Živanovića, sa Borom Rokovićem i drugim malim sastavima) stupio je krajem 1949. u Zabavni orkestrar Radio Beograda i ubrzo postaje solista trubačke sekcije. Ivanović nastavlja karijeru u tada već Džez orkestru RTB aktivno svirajući sve do 1974, kada se zbog bolesti povlači i posvećuje komponovanju i aranžiranju.

Istovremeno sa radom u orkestru, osniva 1950. vokalni kvartet sa Dragošom Jankovićem, Velimirom Batom Senićem i Zoranom Oljačom. Kvartet prerasta u kvintet, pa u sekstet dolaskom ženskih članova (Aleksandra Ivanović i Mira Čohadžić) dok se nije ustalio u formi kvarteta – Mara (Popović) Janković, Aleksandra Ivanović, Bata Senić i Predrag Ivanović.

 

 

Iako je prvi snimak za Radio Beograd napravljen tek 1960, pre toga je vokalna grupa snimala u Zagrebu (1953), Novom Sadu i Ljubljani. Kvartet je snimio dve ploče, a na trećoj pod nazivom Pod sjajem zvezda (1978) našle su se pesme sa prethodna dva albuma. Kao potvrdu kvaliteta ovog sastava treba istaći gostovanje na renomiranom džez festivalu u Montreuxu 1964. godine.

Vokalni kvartet Predraga Ivanovića postojao je sve do smrti Bate Senića 1965. godine. Ivanović tada odlazi na Berklee koledž u Bostonu, gde 1969. diplomira aranžiranje u klasi trubača Herba Pomeroya. Nakon toga radi u kvartetu sa svojom suprugom Aleksandrom Ivanović, Cicom Milač i Anđelkom Bajić.

Predrag Ivanović je poznat i kao jedan od osnivača Udruženja džez muzičara.

 

2 komentara na “Umro Predrag Ivanović”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.