tia fuller decisive stepsSaksofonistkinja Tia Fuller rođena je u Koloradu, u porodici džez muzičara. Detinjstvo joj je bilo ispunjeno muzikom i u potpunosti okrenuto ka umetnosti. Po ugledu na stariju sestru počela je da svira klavir u ranim godinama, a nešto kasnije počinje da svira i flautu. Tokom srednje škole njena interesovanja za džez poprimaju ozbiljniji ton, pa prelazi na saksofon. Stiče diplome na Spelman koledžu i na Kolorado univerzitetu. Nakon toga seli se u Njujork i vrlo brzo pronalazi svoj mesto na džez sceni. Svira sa Ralphom Petersonom, T.S. Monkom (Theloniousovim sinom), Jonom Faddisom, Rufusom Reidom, Nancy Wilson i drugima. Njen rad biva zapažen, i skuplja pozitivne kritike u džez magazinima.

Poslednjih nekoliko godina drži razne radionice i klinike, a i gostuje kao profesor u srednjim školama i na koledžima širom Amerike, a svet obilazi kao članica pratećeg benda popularne pevačice Beyoncé.

Prvi album Pillar of Strength (Wambui), u produkciji svoje majke, snima 2005. kada je oformila kvartet koji i danas radi, s manjim izmenama u postavi (umesto Miki Hayame na klaviru je Shamie Royston). Sledeći albumom Healing Space (Mack Avenue, 2007) potvrđuje svoj kompozitorski talenat, a dobro uigrana ženska ekipa ove godine objavljuje i Decisive Steps.

Bubnjarka Kim Thompson sa Tiom Fuler svira od početka njene diskografske karijere; nastupala je sa Kennyjem Barronom, a odskora ima i svoj kvintet. Basistkinja Miriam Sullivan je delila binu sa Royem Hargroveom, Lionelom Hamptonom, Joshuom Redmanom, osnovala Jazz Sabroson i Mimi Jones Band (najnoviji projekat), učestvovala na svim albumima Fullerove. Klavir i Fender Rhodes svira Shamie Royston, starija sestra Tie. Kao gosti se pojavljuju basista Christian McBride, trubač Sean Jones, vibrafonista Warren Wolf i steper Maurice Chestnut.

Decisive Steps donosi deset kompozicija bogatih aranžmana, širokog emotivnog spektra i različitih stilova. Izrazito dinamičan album čine uglavnom numere brzog i srednjeg tempa. Post-bap numere preovlađuju, no bend u par pesama koketira i sa fankom i latino džezom. Uz autorske radove Tie Fuller na albumu se nalazi i kompozicija njene sestre (Windsoar), numera koju je napisao bubnjar Rudy Royston (Night Glow), kao i dva standarda (I Can’t Get Started i My Shining Hour).

Alt i sopran saksofon u rukama Tie Fuller pod uticajem su i Johna Coltranea i Waynea Shortera, mada sama kaže da je na njen zvuk u najvećoj meri uticao Cannonball Adderley. Na Night Glow svira i flautu, dajući kompoziciji nežnost i stvarajući posebnu vazdušastu atmosferu. Nežnu stranu pokazuje i na Clear Mind, potcrtanu laganim akordima i umirujućim zvucima vibrafona.

Improvizacije su uglavnom odmerene; povremeno ih energija same pesme povuče pa odlutaju, no brzo se vrate na jasno zacrtanu putanju. Bend savršeno prati svoju šeficu, koja se posebno dobro razume sa sestrom (Windsoar, My Shining Hour). Bogatsvo aranžmana daje prostora svima da se razmahnu, ali ipak sve ostaje u okviru unapred definisanih granica, s merom i bez iskakanja iz skladne celine.

McBride gostuje u fanki numeri Ebb and Flow, formirajući zajedno sa Miriam Sullivan pulsacije oko kojih se vrti saksofonska melodija. Gostovanje na Shades of McBride, praktično obradi njegove Shade of the Cedar Tree, donosi ovom albumu i malo drugačija istraživanja bapa u koja se Tia lepo uklopila.

Uspešna su i nova čitanja standarda – ogoljena I Can’t Get Started za saksofon, bas i vibrafon dobija vanvremensku dimenziju, što se može reći (ali u drugom smislu) i za završnu My Shining Hour koja kroz furiozni tempo sudara klasično i novo, poznato i nepoznato.

Tia Fuller je sa svojim kvartetom snimila moderan i vredan džez album koji će zbog svoje pitkosti i prijemčivosti lako naći put do šire džez publike. Potencijal i talenat koji pokazuje daje nam osnova da od nje očekujemo još bolja i profilisanija izdanja.

 

 

Tia Fuller – alt i sopran saksofon, flauta

Shamie Royston – klavir, Fender Rhodes

Kim Thompson – bubnjevi

Miriam Sullivan – kontrabas, električni bas

Christian McBride – kontrabas

Sean Jones – truba

Warren Wolf – vibrafon

Maurice Chestnut – stepovanje

5 komentara na “Tia Fuller – Decisive Steps (Mack Avenue)”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.