Jamaaladeen Tacuma (rođen kao Rudy McDaniel 1956. godine, Hempstead, New York ) vodeći bas gitarista pravca koji bi se mogao nazvati „free funk“, poznat je kao vođa sastava koji je snimao za etiketu Gramavision, ali možda pre svega  po saradnji sa pionirom free jazza Ornetteom Colemanom tokom sedamdesetih i osamdesetih u sastavu Ornette Coleman`s Primetime, i kao član benda Milesa Davisa na velikoj svetskoj turneji. Tacumin album „Jukebox“ nominovan je za Grammy 1989. godine. Od 1983. do 2011. godine kao lider sastava objavio je dvadesetak albuma, a tokom karijere sarađivao je sa velikim imenima jazz, funk i world music scene: James „Blood“ Ulmer, Walt Dickerson, David Moss, Derek Bailey, Chuck Hammer, Kip Hanrahan, David Murray (…), a saradnja sa World Saxophone Quartetom na albumu „Political Blues“ iz 2006. godine, ponovo ga vraća u žižu džez javnosti.

Joseph Bowie je najmlađi član poznate muzičke porodice. Prve muzičke lekcije dobio je  u rodnom Sent Luisu od svog oca Vilijema Lestera Seniora, a na njega su dosta uticala i starija braća Byron (saksofonista i aranžer) i Lester Bowie – legendarni  trubač i vođa sastava Art Ensemble of Chicago i Brass Fantasy.

Na svoju prvu evropsku turneju, koja se pretvorila u dvogodišnji boravak u Parizu, krenuo je 1971. godine kao osamnaestogodišnjak sa sastavom B.A.G. i nastupao je sa mnogim velikim jazz i blues imenima, a bio je i u bendu Dr. Johna na Montreux jazz festivalu.

Godine 1973. vraća se u SAD i  kroz saradnju sa imenima kakva su Cecil Taylor, Human Arts Ensemble, Leroy Jenkins, Stanley Cowell, Sam Rivers, Ornette Coleman (…) postaje važan član njujorške jazz zajednice.  Tri godine kasnije Joseph se ponovo seli, ovaj put u Čikago i pravi stilski zaokret kao vođa pratećih bendova ritam i bluz izvođača, da bi po povratku u Njujork započeo saradnju sa punk-funk saksofonistom Jamesom Chanceom i usredsredivši se na novi talas, osnovao sastav Defunkt sa kojim je tokom 25 godina snimio 15 albuma.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.