Elektro-akustični džez trio Ergo se svojim trećim albumom “If Not Inertia” izborio za mesto na etiketi Cuneiform, u društvu etabliranih imena kao što su The Claudia Quintet, Gutbucket, Wadada Leo Smith, itd. Grupu je formirao mladi trombonista Brett Stroka i prvi album objavljuju 2005. godine.

Na aktuelnom, trećem albumu, Ergo zaokružuje jedinstvenu viziju savremenog elektro-akustičnog džez zvuka, ovoga puta uz svesrdnu pomoć dobro znane i u poslednje vreme veoma aktivne gitaristkinje Mary Halvorson. Kao gost se pojavljuje i Sebastian Krueger, čija akustična gitara u završnici albuma još više “humanizuje“ muziku, iako bend uspeva da, i pored svesrdnog korišćenja elektronike, zadrži organski karakter svog zvuka sa jakim uporištem u akustičnom džezu.

Trombonista Brett Sroka veoma umešno koristi svoj instrument u kombinaciji sa digitalnim teksturama nastalim kompjuterskim programiranjem, uz neograničene mogućnosti koje ono pruža kada se nađe u pravim rukama. Uz pijanistu Sam Harrisa i njegove specifične tehnike sviranja, između ostalog i “pripremljenog” klavira, muzika Ergo trija uspeva da se probije do nivoa na kome se brišu granice između akustičnih i elektronskih elemenata. Bubnjar Shawn Baltazor svojim nenametljivim delovanjem povezuje bend u koherentnu celinu, računajući tu i fantastičnu Mary Halvorson za koju se slobodno može reći da čini sastavni deo benda, ne odajući utisak gostujućeg muzičara.

Muzika je kombinacija džeza i elektronike u ambijentalnom maniru. Hipnotička, ali joj ne nedostaje ni dramatičnosti. Muzičari se s lakoćom kreću kroz žanrove i raspoloženja, bez upadanja u stilske klišee. U pitanju je jedan od bendova kakvi su ponajviše karakteristični za Skandinaviju, gde vlada demokratičnost, odnosno odsustvo liderske pozicije, što zvučnu kompaktnost dovodi na najviši mogući nivo.

Ergo je ovoga puta uspeo da ponudi najkompletniji i idejno najzaokruženiji album u karijeri. Ako se i dalje budu kretali napred u otkrivanju novih zvučnih horizonata, uspeh i neograničeno uživanje u njihovim budućim albumima su zagarantovani.

 

 

Spisak numera: Sorrows Of The Moon; Two For Joy; Little Shadow; If Not Inertia; The Widening Gyre; Gonz; Let’s

Postava: Brett Sroka – trombon, elektronika; Sam Harris – klavir, pripremljeni klavir, “Rhodes” električni klavir, sintisajzer; Shawn Baltazor – bubnjevi; Mary Halvorson – električna gitara; Sebastian Krueger – akustična gitara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.