Pijanista Dejan Ilijić otpočeo je seriju koncerata pod nazivom DEcentralizaciJAN nastupom u aleksinačkom Centru za kulturu i umetnost.

Koncerti se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. A do kraja koncertne serije biće priređeni nastupi u Šidu, Negotinu, Zaječaru, Raškoj, Gadžinom Hanu, Vršcu i u Kanjiži.

 

Foto: Dejan Tasić

 

Prvi sledeći koncert zakazan je za Prokuplje, a biće priređen u Narodnom muzeju Toplice u petak 9. septembra sa početkom od 18 sati.

Dejan Ilijić je samostalno i kao lider sastava EYOT, nastupao u više od dvadeset pet zemalja sveta – Amerika, Rusija, Kina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka itd. Do sada je objavio šest solo albuma za srpsko i američko tržište.

 

Foto: Dejan Tasić

 

O Ilijićevoj muzici pisali su mnogi, a za ovu najavu izdvajamo dvojicu doajena srpske džez scene koji su zapisali nadahnute impresije.

Gospodin Dragomir Milenković Joga, osnivač grupe Hazari kaže da je Dejan potpuno prepoznatljiv po načinu sviranja, da je svoj i originalan sa sadržajnim programom u kome preovladavaju asimetrični ritmovi Balkana i stilizovane melodijske igre deonica sa juga, a da je posebna karakteristika njegovog klavirskog izvođenja veoma izražena ekspresija, što daje izrazitu životnost, čime publiku magnetski uvlači u ono što radi.

 

Foto: Dejan Tasić

 

Gospodin Vojislav Pantić, jedan od najpoznatijih muzičkih novinara, u Kulturnom dodatku Politike zapisuje: „Kao što EYOT polako zauzima značajno mesto na evropskoj džez sceni, Dejan Ilijić pokazuje da mu je već mesto među najkreativnijim pijanistima u savremenom svetu, u društvu sa Tigranom, Volnijem, Jaronom Hermanom ili Bojanom Z.“

Dejan Ilijić je komponovao muziku za televiziju i dokumentarne filmove. U njegovoj muzici se ističu emotivnost i energija, koja je postala zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solističkog rada.

 

Foto: Dejan Tasić

 

Koncerti se održavaju u više gradova širom Srbije, a na koncertnoj seriji Dejan Ilijić će predstaviti „DYAD III“ svoj najnoviji album, objavljen pre nekoliko dana.

 

Foto: Dejan Tasić
Foto: Dejan Tasić
Foto: Dejan Tasić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.