Arranger_Composer_Ron_Carter

 

Sa impresivnim 2221 učestvovanjem na različitim studijskim snimcima, zaključno sa 15. septembrom 2015, legendarni američki basista Ronald Levin Carter, odnosno Ron Carter (1937), nedavno je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao muzičar sa najvećim brojem individualnih zabeleženih nastupa u studiju.  Čak i za one koji ne prepoznaju njegovo ime iz prve, ogromna je verovatnoća da su njegov elegantan stil i bogat ton čuli na nekom od snimaka velikana na čijim pločama je sarađivao – Freddie Hubbard, McCoy Tyner, Billy Joel, Hank Jone, Billie Cobham…

Rođen u Ferndaleu, država Michigan, muzičku karijeru je kao čelista započeo još sa 10 godina, ali se potom preorijentisao na kontrabas, najviše zbog rasnih stereotipa vezanih za klasične muzičare. Ipak, akademsko znanje je stekao na njujorškom Manhattan School of Music.

Pravi proboj Carter je napravio početkom šezdesetih kao član drugog kvinteta Milesa Davisa, u čijoj je postavi uz Herbiea Hancocka, Tonyja Williamsa i Waynea Shortera ostao do 1968. godine.

Carterov impresivni rezime sadrži i učestvovanje na nekoliko izuzetno bitnih soundtrackova, od kojih su možda najreprezentativniji Ponoćni kauboj (1969) ili televizijska serija Twin Peaks (1990). Basista se takođe oprobao i u vodama hip-hopa, učestvujući na uticajnom albumu The Low End Theory (1991) benda A Tribe Called Quest.

Iako već u devetoj deceniji, Ron Carter idalje neumorno snima, koncertira i nastavlja da inspiriše mlade muzičare širom sveta.

 

Izvor: zvanična prezentacija Ginisove knjige rekorda

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.