shimonjammin Shimon svira marimbu, i improvizuje na osnovu interakcije s ljudima preko iPhone aplikacije ZOOZBeat.

Tvorci ovog tehnološkog čuda kažu da, za razliku od ostalih robota koji sviraju, Shimon ima i moć shvatanja. Robot sluša odsvirane melodije, analizira ih, i na kraju improvizuje po uzoru na velikane džeza, poput Theloniousa Monka ili Johna Coltranea. Gill Weinberg iz Georgia Tech instituta kaže da bi ovaj izum trebalo da inspiriše ljude, i da nije poenta da roboti počnu da prave muziku umesto njih.

“Ideja je da se iskoriste kompjuterski algoritmi kako bi se napravila muzika kakvu ljudi nikada neće kreirati”, kaže Weinberg, i dodaje “Naš moto je: slušaj kao ljudsko biće, a improvizuj poput mašine”.

Weinberg, koji je programirao Shimona da svira poput Theloniousa Monka, kaže da su on i njegov tim prvo morali da nauče robota da svira kao čovek, pre nego što bi počeo da svira kao mašina. Da bi to postigli, koristili su statistike i analize Monkovih improvizacija, a zatim su programirali robota da improvizuje na osnovu tog statističkog modela. Weinberg kaže da robot neće sve svirati isto kao Monk, ali da će zadržati prirodu i karakter njegovog stila.

Inovator sa Georgia Techa kaže da je za neke druge džez muzičare dosta teže napraviti pravi algoritam, kao na primer za Ornette Colemana. Da bi se napravio odgovarajući program koji bi improvizovao na osnovu njegove muzike, moralo bi da se obradi mnogo više autorskih dela nego što je to bio slučaj s Monkom, smatra Weinberg.

On dodaje i kako ne misli da robot treba da u potpunosti svira kao čovek. “Ne verujem da robot može da uhvati svu emociju i izražajnost koju poseduje ljudsko biće. Možda će, jednog dana, neki kompjuterski program i to moći. Ali za sada nemamo matematiku za tako nešto, već samo algoritme za note, ritmove i skale. Pitanje je da li je ovo dovoljno da se reprodukuje genijalnost Theloniousa Monka, nadam se da ne. Ali možda će i to biti moguće”, zaključuje Weinberg.

 

.

Jedan komentar na “Robot improvizuje kao Thelonious Monk”

  1. Moondogova izreka, "Machines were mice and men were lions once upon a time. But now that it’s the opposite it’s twice upon a time."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.