BobbyMcFerrin4-785622 VOCAbuLarieS je nastao po zamisli McFerrinove dugogodišnje menadžerke i producentkinje Linde Goldstein. Ona je imala ideju o novoj vrsti muzike za vokalne ansamble, baziranu na složenim kompozicijsim formama. Bobbyjeva osobena artikulacija, boja glasa i fraziranje poslužili su kao šablon, dozvoljavajući pevačima da se oslobode horskih konvencija.

“Pokušala sam da iskoristim način na koji se Bobby služi idejama i zvukovima s raznih strana sveta, kreirajući od njih novi jezik”, prokomentarisala je Goldsteinova. Kako bi započela ovaj eksperiment, Linda je regrutovala Rogera Treecea, klasično obrazovanog kompozitora, aranžera i pevača. Roger i Linda su preslušali na stotine McFerrinovih arhivskih snimaka u potrazi za novim idejama, radeći na ovom albumu sedam godina.

“Ovo je potpuno novi projekat za mene”, kaže McFerrin. “Nikada nisam ovako blisko sarađivao sa dva druga autora koji bi stvarali na osnovu mojih radova. Kada improvizujete, muzika postoji samo u jednom trenutku i posle toga nastavljate dalje. Ali ovde bi Roger zabeležio nešto što sam uradio samo jednom u prošlosti, i izgradio na tome kompletnu temu i varijacije, posle čega bi rekao ’Evo, otpevaj ovo’. Bilo je i staro i novo, i moje i tuđe. Predstavljalo mi je izazov”.

Bobby i Roger su članove vokalnog orkestra potražili u svetu džeza, opere, performansa, kabarea i roka. Roger je proveo nekoliko godina u studiju snimajući umetnike kao što su R&B pevačica Lisa Fischer, brazilska džez inovatorka Luciana Souza, Janis Siegel iz Manhattan Transfera, ili pevački ansambl New York Voices. Vokali su snimani jedan po jedan i u malim grupama, kako bi se kreirao ”virtualni hor” sačinjen od 1400 vokalnih snimaka. Najbolje izvedbe su uobličene u konkretnu formu.

Tekstovi pesama su kolaži otpevani na različitim svetskim jezicima, uključujući i Bobbyjev izmišljeni jezik.

 

Jedan komentar na “Rečnik Bobbyja McFerrina”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.