Poznat je kao dobitnik Gremija, kompozitor, i jedan od prvih muzičara koji je koristio world music elemente u džezu. Bio je cenjen kao saksofonista impresivne tehnike, ali i flautista visoke klase. Takođe je bio solista na oboi i fagotu. U svoje sviranje je uveo različite vrste flauta i drugih drvenih duvačkih instrumenata sa raznih strana sveta.

“Smatram da svi ljudi poseduju znanje”, izjavio je 2009. u intervjuu za Nacionalnu zadužbinu za umetnosti. “Svaka kultura poseduje znanje. Zato sam se školovao kod Saja Deva, indijskog svirača flaute. Zato sam proučavao Stockhausenovu muziku. Muzika Pigmeja iz tropskih prašuma je veoma bogata. Tako da je znanje i tamo. Takođe smatram da svako treba tragati za znanjem, od kolevke do groba. Uz ovakvu vrstu ljubopitljivosti, možete otkriti stvari koje su vam ranije bile nepoznate”.

Rođen je kao William Emanuel Huddleston u Čatanugi, Tenesi,  1920. godine. Pet godina kasnije preselio se sa porodicom u Detroit. Do 18 godine se već afirmirao i kao profesionalni muzičar išao na turneje sa sving bendovima Luckyja Millindera, Roya Eldridgea, i drugih.

Godine 1949. svira u Dizzy Gillespie Orchestra, a ubrzo postaje musliman i menja ime u Yusef Lateef. Pedesetih postaje jedan od najzapaženijih muzičara detroitske scene i prevodi vlastiti kvintet. Šezdesetih se seli u Njujork gde svira sa Charlesom Mingusom, a potom i sa Cannonballom Adderleyem, Donaldom Byrdom, Milesom Davisom.

Prvi album pod vlastitim imenom snimio je 1956. za Savoy Records, da bi u narednim decenijama objavio preko 100 albuma kao bendlider za Prestige, Impulse, Atlantic, i vlastitu etiketu YAL. Njegove najpoznatije numere iz rane faze karijere su „Love Theme from Spartacus“ i „Morning.“

Osamdesetih je predavao na fakultetu u Nigeriji, gde je istraživao Fulani flautu. Devedesetih osniva svoju izdavačku kuću za kojuobjavljuje svitu  „The World at Peace,“ koautorski rad sa perkusionistom Adamom Rudolphom. Takođe je napisao rad za kvintet i orkestar  „The African American Epic Suite”, koji je izveo WDR Orchestra u Nemačkoj 1993.

Godine 2010. postao je dobitnik najvišeg američkog priznanja u oblasti džeza, NEA Jazz Master.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.