NEW ORLEANS JAZZ FEST

 

 

 

 

 

 

 

Etta James je preminula samo pet dana pre svog sedamdeset četvrtog rođendana. Osim leukemije, pevačica je bolovala i od demencije, a nedavno su joj otkazali i bubrezi.

Etta James rođena je 25. januara 1938. godine. Odrastala je u Los Anđelesu, gde je kao devojčica počela da peva u crkvenom horu, a kasnije se pridružila tinejdžerskom bendu. Tokom šezdesetih godina imala je problema sa konzumiranjem heroina, da bi se iz istih izvukla tokom sedamdesetih, izgradivši uspešnu karijeru soul pevačice.

Objavila je oko trideset albuma, a među njenim najpoznatijim pesmama su hitovi „At Last“, „Dance With Me, Henry“, „I’d Rather Go Blind“, „Tell Mama“ i „Fool That I Am“. Osvojila je brojna priznanja među kojima je šest Gremija i čak sedamnaest „Blues Music“ nagrada. Časopis „Rolling Stone“ uvrstio ju je na dvadeset drugo mesto liste „Sto najboljih pevača svih vremena“.

Svojim pevanjem Etta James uticala je na niz pevačica, od Janis Joplin preko Bonnie Raitt do mlađih zvezda kao što su Christina Aguilera i Adele.

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.