sonny rollins 2 Sonny Rollins će postati 14. muzičar i prvi džezer koji je dobio ovo priznanje. Edward MacDowell medalja se od 1960. svake godine dodeljuje umetnicima koji su dali izvanredan doprinos u svom polju delovanja. Prethodni muzičari koji su dobili ovo priznanje su Aaron Copland (1961), Edgard Varese (1965), Roger Sessions (1968), William Schuman (1971), Walter Piston (1974), Virgil Thomson (1977), Samuel Barber (1980), Elliott Carter (1983), Leonard Bernstein (1987), David Diamond (1991), George Crumb (1995), Lou Harrison (2000), i Steve Reich (2005).

“Ponosan sam i zadovoljan što ću primiti ovu veoma posebnu nagradu”, rekao je Rollins. “S duhom Edwarda McDowella sam se susreo pre mnogo godina, kada sam još kao dete čuo njegovu kompoziciju To a Wild Rose. Kasnije sam je uvrstio u svoj repertoar, često je izvodio na koncertima, i naposletku snimio.”

Eminentni džez kritičar i pisac Gary Giddins će na ceremoniji dodele medalje predstaviti Rollinsa i govoriti o njegovom životu i delu. “Verovatno više od bilo kog umetnika nakon Drugog svetskog rata, Sonny Rollins je personifikovao neustrašivu avanturu, duh, dovitljivost, tvrdoglavu individualnost i originalnost džeza. Otkako je počeo da snima albume sa 19 godina, prepoznat je kao veliki talenat. Njegov inovativni pristup sviranju saksofona su mnogi kopirali, dok su originalne kompozicije doživele brojne adaptacije. Međutim, u džezu su kompozitor i izvođač često jedno te isto, i njegovo verovatno najveće dostignuće je osmišljavanje metode improvizacije koja je obrascu tema-varijacija udahnula novi život”, izjavio je Giddins.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.