stevecoleman Ovo je Colemanov prvi album za nekog američkog izdavača posle devet godina, i prvo izdanje nakon četvorogodišnje pauze. Lidera na alt saksofonu prati postava Five Elements, koju ovom prilikom čine trubač Jonathan Finlayson, trombonista Tim Albright, basista Thomas Morgan, bubnjar Tyshawn Sorey i pevačica Jen Shuy.

Sve kompozicije na novom albumu su originali, osim Flos Ut Rosa Floruit, koja je delo Danca Pera Nørgårda. Deo materijala je inspirisan radom Ramona Llulla, mističnog filozofa sa Majorke, što nije iznenađenje s obzirom na činjenicu da je Coleman već godinama pod uticajem raznih učenja iz oblasti fizike, astronomije i numerologije.

Iskusni saksofonista jedan je od osnivača M-Base kolektiva, uz muzičare kao što su Greg Osby, Cassandra Wilson, Marvin “Smitty” Smith i Robin Eubanks. Savremenoj džez sceni je doneo složene ritmove na bazi fanka i harmonsku kompleksnost, a njegov uticaj se može uočiti u radu mlađe generacije muzičara koju predvode Vijay Iyer, Rudresh Mahanthappa i Steve Lehman.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.