reed_mikere_aboutus~~_101b Umesto pominjanja svih onih žanrova i podžanrova koji postoje u savremenom džezu, mislim da bi bilo sasvim dovoljno reći da je About Us ploča čikaškog muzičara u tridesetim godinama. Takav opis u samom startu isključuje mejnstrim džez, i to ne zato što u Čikagu nema uredno skockanih tridesetogodišnjih crnaca (ili belaca) sa snovima o Gremiju, već zato što bi bavljenje njima – naspram stotine drugih, progresivnih snaga koje nudi taj grad – bilo kao kada biste se u tekstu o muzičarima iz Sijetla više bavili grupama Heart ili Queensrÿche, nego radom Nirvane, Pearl Jam ili Marka Lanegana.

Sticajem okolnosti, tridesetšestogodišnji bubnjar Mike Reed je rođen u Nemačkoj, ali je gotovo ceo svoj život proveo u Čikagu. Iako relativno mlad, može se pohvaliti da je već svirao sa nekim od “viđenijih” ljudi savremenog džeza: Rob Mazurekov Exploding Star Orchestra, The Treehouse Project, David Boykin Expanse, Josh Berman Quartet…Pored People, Places & Things, lider je benda Loose Assembly, sa kojima je održao sjajan koncert na poslednjem Ring Ring festivalu u Beogradu.

Ono po čemu su Mike Reed’s People, Places & Things specifični je njihov koncept oživljavanja čikaškog džez zvuka iz druge polovine pedesetih godina prošlog veka, koji je po njima nepravedno zapostavljen u istoriji džeza. Ideja je da sviraju uglavnom originalne teme, na način na koji se to, po njihovom mišljenju, radilo u Vetrovitom gradu pre pedesetak godina. To, naravno, ostavlja dosta prostora za “varijacije na temu” tako da ne treba da čudi činjenica da ni njihov prošli (Proliferation), a ni ovaj album, ne zvuče ništa manje progresivno od bilo čega što podrazumeva termin “savremeni čikaški džez”. Nema sumnje da će slično proći i sledeći, koji bi po Reedovim rečima trebalo da zaokruži ovu trilogiju.

Kvartet koji, pored Reeda za bubnjevima, čine Greg Ward na alt saksofonu, Tim Haldeman na tenor saksofonu i Jason Roebke na kontrabasu, za ovu priliku ugostio je prave ambasadore čikaškog zvuka oličene u trombonisti Jebu Bishopu, gitaristi Jeffu Parkeru i saksofonisti Davidu Boykinu.

Posebno je upečatljiva Parkerova pesma Days Fly By (with Ruby) koja zatvara album. Ona počinje nežnim duetom između Parkerove gitare i Wardovog saksofona, nakon čega sledi Parkerov solo na kom bi mu mogao pozavideti i John Scofield, da bi se na kraju pesme ponovo vratili saksofoni koje Parker prati u stopu. Boykinova Big and Fine sa svojih jedanaest minuta ne samo da je najduža pesma na albumu, već je možda i najreprezentativnija. Sve ono što krasi ploču About Us može se čuti u ovoj numeri – neukrotivi Ward i Haldeman pod prijateljskom patronažom Boykinovog (sve vreme na granici divljeg) saksofona čine ovu numeru jednom od najlepših na albumu. Melanholična The Next Time You Are Near ima šmek koji su krasile balade Colemana Hawkinsa, dok je Bishopova Big Stubby sa svojim čas ispresecanim, čas sinhronizovanim, čas pitomim, a na momente divljim duvačima, verovatno najbliža fri-džezu, iako bi se, bar po imenu, to pre moglo reći za Under the Influence of Lunar Objects. Baš u njoj, možemo čuti Reedov solo na bubnjevima u trajanju od samo tridesetak sekundi, ali to mu je sasvim dovoljno da pokaže svoje umeće vladanja ovim instrumentom, a da pri tom ne postane nimalo dosadan. Tema koja otvara album, It’s Enough, kao i naslovna About Us, najbolje oslikavaju ono što je ideja ovog Reedovog projekta, a to je pakovanje prašnjavog, čikaškog hard-bapa u tokove džeza 21. veka.

Upravo to se može reći i za ceo ovaj album – Reed je napravio odličan balans između nekih davnih vremena i onoga šta današnji zaljubljenici u džez vole. Ovaj album ima dobru šansu da privuče sve one kojima je klasičan hard i bi-bap zvuk već malo dosadio, i koji bi ga rado čuli u kombinaciji sa improvizovanijim stilovima. Reed i ekipa su napravili omaž Čikagu s kraja pedesetih, pritom svirajući u 2009. i to svoje originalne numere. Sudeći po broju dana i noći nakon kojih ove pesme i dalje ostaju u ušima, nema sumnje da su u tome i uspeli.

 

 

Mike Reed – bubnjevi, melodika (8)

Greg Ward – alt saksofon

Tim Haldeman – tenor saksofon

Jason Roebke – bas

David Boykin – tenor saxophone (4)

Jeb Bishop – trombon (6)

Jeff Parker – gitara (10)

2 komentara na “Mike Reed’s People, Places & Things – About Us (482)”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.