wynton simfonija Wynton Marsalis će ovu simfoniju predstaviti na tradicionalnoj manifestaciji Atlanta Symphony Orchestra’s Annual King Celebration, koja se 18. put održava u Atlanti u čast Martina Luthera Kinga. Poznati trubač je počeo da stvara Blues Symphony pre dve godine, a od 19. do. 22. novembra 2009. usledila je i svetska premijera nekoliko činova simfonije, kao uvertira u događaj koji će uslediti 14. januara.

Za razliku od prethodnih Marsalisovih kompozicija klasične muzike, poput simfonije All Rise ili Pulicerom nagrađenog oratorija Blood On The Fields, koje je snimao sa džez muzičarima i u džez duhu, ovo je njegov prvi rad komponovan ekskluzivno za orkestarske muzičare.

“Oduvek su me zanimale sve grane afro-američke i američke muzike, kao i način na koji bi simfonijski orkestar mogao da svira sa svešću ovih stilova”, rekao je Marsalis, dodajući da se Blues Symphony razlikuje od drugih dela klasične muzike sa džez uticajima, koja su, po negovom mišljenju, bila “malodušna” (half-hearted). Za svoje delo kaže da ne predstavlja džez u klasičarskom maniru, već da “minira” decenije tradicionalne američke muzike svežim simfonijskim idejama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.