2357_Turner_PF1

 

Muzički put Marka Tarnera svedočanstvo je o jedinstvenom i skromnom karakteru, atipičnom za milje u kome je kao mladić tražio mesto pod suncem – glavnostrujašku džez scenu s početka devedesetih godina prošlog veka. Dok su njegovi savremenici, poput Roja Hargruva, Kristijana Mekbrajda ili Džošue Redmana, naprečac osvajali srca publike i kritike i blistali pod svetlima velikih pozornica, ovaj nešto stariji saksofonista strpljivo je tragao za vlastitim izrazom i gradio karijeru.

Prvu ploču pod svojim imenom snimio je 1995, u tridesetoj godini života, da bi se već početkom novog milenijuma, po rođenju prvog deteta, posvetio porodičnom životu, nastavljajući da deluje „iz senke“. Vlastite albume tada ostavlja po strani, te postaje prepoznatljiv kao jedan od najcenjenijih pratećih muzičara na savremenoj džez sceni. Sarađuje sa Lijem Konicom, Bredom Meldouom, Džošuom Redmanom, Kurtom Rozenvinkelom, te mnogim drugim renomiranim džez muzičarima svih generacija. Percepciju njegovog lika i dela najbolje oslikava citat magazina New York Times, koji opisuje Tarnera kao „najboljeg džez muzičara za koga nikad niste čuli“!

Novu etapu u karijeri započinje saradnjom sa legendarnom izdavačkom kućom ECM, a naročito se ističu izdanja u postavi pod nazivom Fly Trio, sa jednom od najboljih ritam sekcija savremenog džeza – basistom Larijem Grenadirom i bubnjarom Džefom Balardom. Konačno, ove jeseni je usledio i Lathe of Heaven, Tarnerov prvi bendliderski album nakon punih 13 godina! Među prvima u svetu, pančevačka džez publika čuće uživo novi autorski materijal i novi bend američkog saksofoniste, koji ga lansira u sam vrh moderne kreativne džez scene. Kvartet s kojim će nastupiti u dvorani „Apolo“ dopunjavaju trubač Avišai Koen (ne mešati sa poznatim istoimenim kontrabasistom), bubnjar Markus Gilmor i basista Džo Martin.

Tarnerov svirački i kompozitorski stil odlikuje strpljivost u građenju tema, harmonska i ritmička kompleksnost, ali i naglašena melodičnost solo deonica, koje se organski i prirodno nadovezuju na raspisane partiture. Kako sam objašnjava, „misterija i tenzija“ su ključni motivi oko kojih gradi svoj izraz na aktuelnom albumu, nazvanom po istoimenom naučnofantastičnom romanu iz 1971. godine. „U većini pesama nećete čuti celu priču od samog početka. Ona će se razviti tokom pesme“, pojašnjava saksofonista, i odvodi nas na uzbudljivo muzičko putovanje prepuno duha, mašte i nezaboravne avanture.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.