Marcin Wasilewski Trio

 

 

 

 

 

 

 

 

Trio dopunjavaju basista Slawomir Kurkiewicz i bubnjar Michal Miskiewicz. Njihov dugogodišnji prijatelj i mentor, trubač Tomasz Stanko, o njima kaže: “U čitavoj istoriji poljskog džeza nismo čuli bend poput ovog. Oni su sve bolji i bolji”. Upravo na Stankovom ECM albumu “Soul of Things” (2001) šira javnost je saznala za kvalitete trija. Od tada su išli na turneje sa slavnim trubačem, i svirali na njegovim narednim albumima “Suspended Night” (2003) i “Lontano” (2005).

Kao samostalan bend, trio započinje karijeru davne 1990, kada su Wasilewski i Kurkiewicz još kao 15-ogodišnji polaznici srednje škole u Koszalinu počeli da sviraju zajedno. Miskiewicz im se pridružuje tri godine kasnije, i od tada nastupaju u istoj postavi. Kao Simple Acoustic Trio osvojili su brojna priznanja u svojoj zemlji i objavili pet albuma za lokalne izdavačke kuće. Njihovo prvo internacionalno izdanje za ECM (“Trio”, 2005) osvojilo je nagradu nemačke kritike (“German Record Critics”).

“January” je snimljen u Njujorku i objavljen 2007. godine. Bend menja ime u Marcin Wasilewski Trio, i premda nastavlja da funkcioniše kao kolektiv ravnopravnih muzičara, shvataju da se klavirski džez trio najčešće vezuje za ulogu pijaniste – Marcin je ujedno i autor najvećeg broja numera trija. Ove godine izdaju i aktuelni, treći album za ECM – “Faithful”, naslovljen po istoimenoj numeri legendarnog saksofoniste Ornettea Colemana.

Karte po ceni od 600 dinara prodaju se na blagajni Doma omladine.

 

.

2 komentara na “Marcin Wasilewski Trio u Beogradu”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.