ESE Poitiers 2011 083Evropski ansambl saksofona čini dvanaest mladih darovitih muzičara iz 12 zemalja članica EU, a njegovi članovi izabrani su na osnovu audicija koje su održane u zemljama širom Evrope. U ansamblu koji promoviše različite muzičke stilove sa težnjom da izbriše razlike između tradicionalne, klasične i savremene muzike, avangarde, džeza i improvizovane muzike,  zastupljene su sve varijante saksofona – sopranino, sopran, tenor, alt, bariton i bas saksofon, a posebna čast im je da su imenovani za Kulturnog ambasadora Evropske unije.

Ove godine na svojoj turneji izvode dela evropskih kompozitora Masima  Botera (Italija), Tonu Kovica (Estonija), San Van Heka (Holandija) i Freda Vanhovea (Belgija).

Evropski ansambl saksofona osnovan je 2008. godine i ubrzo nakon osnivanja dobio je titulu Kulturnog ambasadora EU. Iste godine snimili su i svoj prvi CD “Reed Action“. Gostovali su širom Evrope. Samo tokom 2010. svirali su na Kipru, u Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Italiji, Holandiji, Nemačkoj i Belgiji, i tokom ove turneje realizovali su drugi CD.

Kurator ansambla u 2011. godini je Patrik de Klerk, koji je delovao kao direktor Klara Festivala, festival Ars Musica a trenutno je producent prestižnog festivala Marinskog teatra čiji je umetnički direktor Valerij Gergijev.

Dirigent, saksofonista i kompozitor Cezarijuš Gadžina završio je studije klasičnog saksofona na Muzičkoj akademiji Frederik Šopen u Varšavi u klasi Amerikanca Dejvida Pitača, na Institutu Luven kod saksofoniste Eda Bogarda i na odsecima za džez saksofon u klasi američkog saksofoniste Džona Ruoka i dirigovanje kod britanskog dirigenta Franka Šipveja na Kraljevskoj akademiji u Briselu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na festivalima širomsveta.

Od 2000. godine sarađuje sa kućom MET-X kao umetnički director Saxafabra a svira i u drugim projektima kuće MET-X. Svira u različitim kamernim ansamblima i kao  solista sa simfonijskim orkestrima prezentujući impozantan stilski raspon od klasične i savremene muzike do džeza, folka i fanka.
Evropski ansambl saksofona čine:

Miriam Dirr (Nemačka), sopranino saksofon, Peter Cverle (Belgija), sopran saksofon, Jandra Puusepp (Estonija), sopran saksofon, Julia Schreitl (Austrija), alt saksofon, Rusne Mikiskaite (Litvanija) alt saksofon, Stefanos Damgaard Sokianos (Danska), alt saksofon, Simon Širec (Slovenija),tenor saksofon, Manueal Pramotton (Italija), tenor saksofon, Tereza Kralova (Češka Republika), tenor saksofon, Zsófia Mészáros (Mađarska), bariton saksofon, Kenny Talkowski (Španija), bariton saksofon, Menne Smallenbroek (Holandija), bas saksofon.

Organizator koncerta je Jugokoncert.

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.