Lawnmower Lawnmower je netipičan džez kvartet koji čine dvojica električnih gitarista, alt saksofonista i bubnjar, i na prvi pogled privlači pažnju odsustvom basa kao važnog člana ritam sekcije.

Iako je ovaj sastav potpuni novitet za publiku, njegovo članstvo nije sastavljeno od početnika bez muzičkog integriteta. Lawnmower predvodi bubnjar Luther Gray, čiji koreni sežu u pank prošlost kroz delovanje u bendu Tsunami. Tokom svoje karijere sarađivao je sa džez muzičarima kao što su Joe McPhee, Anthony Braxton, Ken Vandermark,  Sabir Mateen, Steve Swell, ali i njegov sadašnji saborac, avangardni alt saksofonista Jim Hobbs, poznat kao lider Fully Celebrated Orchestra.

Dvojica gitarista imaju muzičku osnovu utemeljenu u nekoliko indi-rok grupacija. Geoff Farina je najzapaženiji po svom nekadašnjem učešću u bendu Karate, dok je drugi gitarista Dan Littleton pekao zanat u kolektivima rok usmerenja kao što su Ida i The Hated. Sva četvorica, vođena željom da zajednički stvaraju muziku koja neće biti samo prost zbir njihovih interesovanja, senzibiliteta i iskustava iz prošlosti, na albumu West predstavljaju izuzetno izazovan i moderan izraz.

Rok, džez, fri-džez, ambijentalna muzika, kantri, minimalizam, pa čak i nojz, grube su smernice koje obeležavaju ovaj album. Ukupna slika je, ipak, iznenađujuće nova i sveža. Pomenuti segmenti, uz povremene slobodne poteze sa prihvatljivom dozom rizika, čine muziku Lawnmowera originalnom i primamljivom slušaocima različitih ukusa. U njihovoj izrazu komotno se mogu pronaći i oni kojima električna gitara nije na listi omiljenih instrumenata u džezu. Tajna je u postignutoj meri, gde ovaj instrument ne zvuči ni suviše rok, ni suviše fjužndžez orijentisano. Na pomenuto odsustvo basa ne treba se posebno obazirati, jer se bubnjar sasvim dobro snalazi i bez njegove podrške.

Suzdržane gitare atipičnog zvučnog kolorita, često u ulozi pozadinskih instrumenata, alt saksofon koji transformiše zvuk prelazeći iz nežnih i suptilnih u zavijajuće i režeće deonice, ritam koji sve verno prati doprinoseći kompaktnosti izraza, siže je ovog izdanja. Oko Hobbsovog, delom uspavljujućeg i tužnog, a delom žustrog duvačkog instrumenta, ostali akteri grade guste atmosferične slojeve i tako održavaju hipnotičnost.

Izrazita nervoza je obeležje središnje teme Giant Squid, dok ambijent/drone zvuci čine osnovu numere Dan. Na ostatku albuma nas očekuje još puno zanimljivosti, naročito u finalnoj petnaestominutnoj kompoziciji Two, gde je zvučna transformacija majstorski sprovedena u delo.

 

I pored skupa različitih uticaja Lawnmower prezentuju kompaktan i vitalan zvuk, pružajući publici radoznalog duha jedinstveno muzičko iskustvo. West je odlična polazna osnova za uživanje u nekim budućim radovima kvarteta koji se, sudeći po ovom albumu, mogu samo sa nestrpljenjem iščekivati.

 

 

Luther Gray – bubnjevi

Jim Hobbs – alt saksofon

Geoff Farina – gitara

Dan Littleton – gitara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.