Saradnik portala Jazzin.rs, zagrebački pisac i muzičar Vid Jeraj, u maju je ove godine objavio zbirku „Honesty International“, u izdanju zagrebačke Biblioteke „Jutro poezije“ – najstarije pesničke tribine na svetu koja se održava u neprekinutom kontinuitetu. Pismo ovog tenora generacije uglavnom je oslobođeno većine trendovskih uticaja, kako u publicistici, tako i kreativnom taboru poezije i proze. Kroatist i filozof, poznavatelj džeza i njegovih trodimenzionalnosti, član je društva skladatelja, a proteklih je 20 godina objavljivao po časopisima i portalima iz Beča, Beograda, Berlina, Ljubljane, Pariza, Rima, Splita i Zagreba. Prema motivima Jerajevog je života u Beču, zagrebački slikar, pesnik, bendlider i multimedijalni umjetnik Žarko Jovanovski, napisao i roman ceste „Pizzerija Europa“, pobednik takmičenja VBZ-a za najbolji roman.

Jedan od pionira zagrebačke i regionalne slam-scene, na sceni od 2013. posreduje u sintezi improvizovane muzike i poetskog performansa. Pod egidom A Club Essay, isprva sam, a potom s plesačiCAma, animatoriCAma, fotografKiNJAma, glumIcAma, skladateljiCAma ili glazbenicA/Ima iz kolektiva poput Laibach, Cinkuši, ImproCon, Mimika, D-D-D Drumski pjesnici, BUG, Madame Baheaux i/ili Fish in Oil supotpisuje i Post-kolonijalnu jazz-operu BRICS (2014.). Od januara 2006, urednik je Slušne Obmane, medijskog projekta koji promoviše svežu, ćoškastu i alternativnu muziku; dok od 2016. na talasima Radija Orange predstavlja i vodi Glazbu protiv vetrenjača (GvsB).

„Jeraj vam dođe nešto kao hardcore džezer, netko tko se istovremeno određuje prema svoj tradiciji, iako se uopće ne želi referirati na nju, odnosno ne želi s njom imati posla, tko zna sve note, ali inzistira na onima koje nose najviše energije.“ (Dario Grgić, Bibliovizor/Hrvatski radio Treći program, 2013; o romanu ‘Krvna slika’)

„Poezija je to koja se čita na glas, koja je izvedbena, za koju se može reći da ju je iznutra i izvana inspirirao free-jazz i poneki štakor iz kutaka najboljih berlinskih alternativnih klubova. Poezija koja ima bitničke utjecaje jednako koliko nema nikakve utjecaje. Poezija koja postavi očekivanja, da bi ih iznevjerila, a to je nekako i očekivano, i neočekivano za ovu poeziju. Kad počne pisati o ljubavi, napiše društveno-kritičku ili egzistencijalističku pjesmu, a kad krene pisati o društvu, ispadne ljubavna ili o kakvom zanimljivom predmetu“ (Marija Dejanović, iz pogovora).

Događaj će se održati u Dorćolskom narodnom pozorištu, koje se nalazi u Solunskoj ulici 24, a počeće u 21 čas.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.