Sa željom da održimo festivalski plamen u životu, a uprkos okolnostima pod kojima se festival održava,  ove godine u Kanjiži organizujemo svega trodnevni događaj. Na programu je pet vrlo specifičnih i različitih muzičkih produkcija koje će izvesti umetnici iz čak osam zemalja.

Poklonici festivala već dobro znaju, a nije na odmet to ponoviti, da su bine kanjiškog džez festivala još od njegovih početaka mesto susreta muzičkih korena i savremene improvizacije, a poslednjih godina i mesto za prezentaciju slobodnih umetničkih formi, muzičkih eksperimenata, fuzija i inovacija. Tako i ovogodišnji program žanrovski pokriva polja koja se dotiču fri-džeza, savremene improvizovane muzike, čak i muzičkog hiper-spektralizma.

Otvaranje festivala je zakazano za četvrtak 14. septembar od 20.00 časova u ateljeu kanjiške slikarke Laure Sagmeister, gde će se u jednočasovnom programu publici predstaviti mađarski sakosfonista Akoš Selevenji i bubnjar i violista Aron Porteleki. Mesto i povod za ovaj koncert nisu ni malo slučajni: Laura i Akoš se poznaju godinama, a od kada je on postao makar i samo povremeni stanovnik Kanjiže, kuju se planovi da zvuk njegovog saksofona oplemeni Laurin atelje. Poslednjih nekoliko godina, koje se poklapaju sa njegovim povratkom iz Francuske gde je živeo preko dve decenije, Selevenji učestalo sarađuje sa Portelekijem na različitim projektima. Spoj iskustva i mladalačkog poleta, verujemo da je recept za dobru atmosferu na otvaranju 22. Kanjiškog džez festivala.

U petak 15. septembra festival se seli u Dom umetnosti, svoju staru i prepoznatljivu lokaciju,  gde ćemo na maloj bini od 20.30 časova imati prilike da čujemo slovenački duo koji čine Ana Kravanja (violina, vokal) i Ina Puntar (vokal). Od 21.30 na velikoj sceni nastupa dugo očekivani američki trio koga čine saksofonista Džon Dajkman, kontrabasista Vilijem Parker i neprevaziđeni bubnjar Hemid Drejk (John Dikeman, William Parker, Hamid Drake). Dajkman je pripadnik mlađe generacije američkih umetnika, koji je godinama živeo i radio u Kairu, Budimpešti i Parizu, a od 2008. godine odabrao je Amsterdam kao svoju stalnu rezidenciju. Njegovu speciifičnu tehniku i virtuoznost muziciranja prepoznali su mnogi muzičari sa kojima je sarađivao, a svakako da krunu njegove dosadašnje karijere čini saradnja sa verovatno najboljom fri-džez ritam sekcijom proteklih decenija, koju čine upravo Parker i Drejk. Dok je Parker pripadnik njujorške scene, kontrabasista koji iza sebe ima preko 40 godina na svetskim binama, više od 150 snimljenih albuma i saradnju sa velikanima popur Sesila Tejlora, za Drejka možemo reći da je izdanak velike čikaške škole. Spada u red najtraženijih džez bubnjara današnjice, a sasvim sigurno i u sam vrh svetskog džeza svih vremena. Trio Dajkman-Parker-Drejk ima iza sebe dva snimljena albuma, a trećoj evropskoj turneji nastupaju u poznatim klubovima kao što su londonski Cafe Oto, ljubljanska Gromka, te festivali Free Form u Trondhajmu i naš festival u Kanjiži.

 

 

Subota 16. septembar na bine donosi dve premijerne produkcije: od 20.30 časova na maloj bini ćemo imati prilike da čujemo duo bečkog čeliste i eksperimentalnog umetnika Arnolda NOID Haberla i novosadske pijanistkinje Marine Džukljev. Ovogodišnji festival zatvara internacionalni ansambl Hajperion rumunskog kompozitora i dirigenta Janku Dumitreskua (Hyperion International Ensemble). Na marginama tadašnjeg totalitarnog režima, Dumitresku 70-ih godina pokreće projekat Hajperion sa kojim se u različitim formacijama, bavi istraživanjem spektralne muzike, transformacionim i akuzmatskim muzičkim izvođenjima. Spada u red najpoznatijih kompozitora savremene improvizovane muzike. Orkestar trenutno okuplja 14 umetnika iz 6 zemalja, a na aktuelnoj turneji kojom promovišu svoj putujući festival Spectrum XXI, nastupaju u Bukureštu, Krakovu, Varšavi, Kanjiži i na kraju u Beogradu. Turneju na žalost obeležava i prerani odlazak ko-dirigentkinje i kompozitorke Hajperiona Ane-Marije Avram, koja je prošlog meseca preminula u 57. godini života.

Ulaznice za festival 15. i 16. septembra će se prodavati po ceni od 200 dinara, dok se otvaranju festivala može pristupiti bez nadoknade. Ovogodišnji pokrovitelji festivala su: Opština Kanjiža, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Societe Generale banka, Austrijski kulturni forum i Infostud grupa, medijski partneri su RTV Panon i Panda radio, a produkcioni partneri su Obrazovno-kulturna ustanova CNESA, Art garni hotel iz Kanjiže, Atelje Laure Sasgmeister, Audio Solutions d.o.o, Vojvođanski omladinski forum (VIFÓ) i Muzička škola iz Subotice.

Sve dodatne informacije, detaljan program, adrese održavanja događaja, rezervacije mesta i karata:

Telefon: 060 0 300 620

Email: jazz@kajazz.org

Web: www.kajazz.org

Društvene mreže: www.facebook.com/kanjizajazz

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kratak program festivala

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

14.9.2017 – Atelje Laure Sagmeister (Nikole Tesle 13, Kanjiža)

20.00 h: ATELIER IMPROVISATIONS – SZELEVÉNYI Ákos – PORTELEKI Áron duó (HU)

15.9.2017 – Dom umetnosti (Glavni trg 9, Kanjiža)

20.30 h: Ana KRAVANJA & Ina PUNTAR duo (SLO)

21.30 h: John DIKEMAN – William PARKER – Hamid DRAKE (USA)

16.9.2017 – Dom umetnosti (Glavni trg 9, Kanjiža)

20.30 h: NOID a.k.a. Arnold HABERL – Marina DŽUKLJEV duo (AT, SRB)

21.30 h: HYPERION INTERNATIONAL ENSEMBLE (RO, HU, SRB, USA, GB, ISR)

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.