julian and roman - coverBraća Julian i Roman Wasserfuhr su 2006. snimili svoj debi album Remembering Chet, posvećen Chetu Bakeru, legendi koja je najviše uticala na stil sviranja trube mladog Juliana. Tada je on imao samo 17 godina, dok je pijanista Roman napunio tek 21. Pet godina kasnije, oni objavljuju svoju treću ploču u nizu za etiketu ACT, kojom nam još jednom potvrđuju da na ove dvadesetogodišnjake i te kako treba računati u godinama pred nama.

Bez velike filozofije i dubokih misli, ploča Gravity se može okarakterisati kao skup nežnih džez balada. Na sreću, ovaj album nema mnogo veze sa onim silnim kompilacijama kojima u podnaslovu piše “Jazz Ballads” posle čega najčešće sledi Vol.1, 2, 15, 34…Reč je o ploči koja sadrži uglavnom originalni materijal (samo četiri pesme od 13 su obrade) i na kojoj je autorski pečat muzičara više nego očigledan.

Uvodna Twinkle Eyes osvaja već na prvo slušanje, a u centru pažnje je svečano-novogodišnja atmosfera pomešana sa melanholijom Julianove trube. Jedna od retkih Stingovih relativno podnošljivih pesama Englishman in New York ovde zvuči čak elegantnije nego u originalu, dok Romanov klavir u Bert Kaempfertovoj L.O.V.E. neodoljivo podseća na Billa Evansa.

Ramos Us je jedna od retkih kompozicija bržeg tempa, i dok je slušate ne možete se oteti utisku da kvartetu ipak više leže balade. Kažem kvartetu, jer pored Juliana i Romana, na ovoj ploči sviraju dosta iskusniji basista Lars Danielsson, kao i bubnjar Wolfgang Haffner koji je ujedno i producent albuma.

Romanovo i Julianovo sviranje je prilično nenametljivo, i iako su mladi, očigledno imaju dovoljno samopouzdanja. Biće da upravo zbog toga virtuoznost na svojim instrumentima uvek podređuju atmosferi kompozicije, a ona je krajnje intimna i prisna.

Svako ko voli da provodi noći uz nepretencioznu i kamernu muziku, teško da će iz ovogodišnje džez produkcije pronaći mnogo adekvatnijih albuma od Gravity.

 

 

Julian Wasserfuhr – truba, fligelhorna

Roman Wasserfuhr – klavir, sintisajzer

Lars Danielsson – bas. čelo, gitara

Wolfgang Haffner – bubnjevi

4 komentara na “Julian & Roman Wasserfuhr – Gravity (ACT)”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.