john mclaughlin Prema rečima renomiranog britanskog gitariste, album je inspirisan likom i delom Johna Coltranea.

”Muzika koja mi se javljala u glavi vratila me je u 1965. godinu, kada sam prvi put čuo album A Love Supreme. Imao sam 23 godine i borio sam se egzistencijalnim pitanjima, sa kojima se svi suočavamo pre ili kasnije. Neki od nas ih odbacuju ili ne žele da se udubljuju, ali to nije u mojoj prirodi. Razmišljao sam o velikim stvarima: šta je smisao života? Šta znači reč ”bog”? Šta je duh? Baš u to vreme Coltrane je uveo spiritualnu dimenziju u džez, i to je bila prekretnica za mene, podstrek za moja muzička i duhovna traganja. Album To the One je posvećen ovim aspektima mog života – muzici i duhovnosti – izbrušenim Coltraneovom pločom i načinom na koji je A Love Supreme koincidirao sa mojom potragom za smislom u životu”, objašnjava McLaughlin.

Šest originalnih kompozicija sa novog albuma napisano je u julu i avgustu prošle godine, a snimljene su u studiju u novembru i decembru. Uz Johna McLauglina na gitari, svirali su Gary Husband (klavijature, bubnjevi), Etienne M’Bappe (električni bas) i Mark Mondesir (bubnjevi).

“Sviranje mojih melodija je veoma izazovno za članove benda”, kaže McLaughlin. “Zauzvrat i od njih očekujem da postave izazove pred mene. Ovo je jedna od esencijalnih osobina džeza – veoma je interaktivan. Ne svirate samo po notama, već svirate sa muzičarima”.

 

6 komentara na “John McLaughlin u spiritualnoj dimenziji”

  1. Hm, brzo se odrekao mladog Hadrien Ferauda koga je dizao u zvezde.

    @snupi: J.M. je posle Mahavišne izdao toliko raličitih i dobrih stavri, da je stvarno besmisleno reći da se njegova magija završava s tim. Meni je npr. njegov ‘akustični’ trio sa Gurtuom iEckhardtom mnogo interesantniji Mahavišne.

  2. meni je live at royal festival hall sa ovim triom jedan od najboljih mclaughlinovih albuma.

  3. @zlizla
    Nisam rekao da je nakon toga bilo lose,naprotiv.Smatram da je lestivica brzo postavljena isuvise visoko pa otud komentar da magije vise nema.
    Mahavishnu je bio nesto posebno.Da me sada pitas sta je trebalo da usledi nakon toga..ne znam ni sam.Verujem da sam ocekivao neku "revoluciju",jos intenzivnije,jos jace,energicnije,ostrije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.