John Abercrombie

 

 

Poslednje večeri 17. Pančevačkog Jazz festivala, u subotu, 8. novembra od 20.30, u Dvorani Kulturnog centra, prvi put u našoj zemlji nastupiti zvezda svetske džez scene – gitarista Džon Aberkrombi, i to sa vrhunskim muzičarima: bubnjarem Adamom Nusbaumom i orguljašem Gerijem Versejsom.

Iste večeri, od 22 sata očekuje nas koncert dua pijaniste Joakima Kuna, velikana evropskog džeza, i Prabu Eduara, indijskog perkusioniste. Ulaznice za poslednje veče 17. Pančevačkog Jazz festivala mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra po ceni od 300 dinara.

 

Džon Aberkrombi jedan je od najuticajnijih i najcenjenijih džez gitarista na sceni u poslednje četiri decenije. Tehnički izuzetno potkovan i svestran instrumentalista, omiljen među kolegama muzičarima, savršen je primer umetnika koji u svom delu spaja avanturistički duh i čvrstu ukorenjenost u džez tradiciji, na stilskoj trasi od fjužna do postbapa. Referentni muzički sajt All Music poredi ga s Petom Metinijem, Džonom Skofildom, Majkom Sternom i drugim velikanima gitare koji su svoje mesto na sceni pronašli sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i zadržali ga do danas.

Aberkrombi je diskografsku karijeru započeo krajem šezdesetih, a renome i prepoznatljivost na fjužn-džez sceni sedamdesetih stiče svirajući čuvenim bubnjarem Bilijem Kobamom. Vlastiti diskografski prvenac Timeless objavljuje 1974. godine, i u nastavku karijere snima albume u malim formacijama, najčešće u triju ili kvartetu, osvežavajući vlastiti izraz kroz promene postava. Svira i na albumima mnogih renomiranih džez muzičara, među kojima su saksofonisti Jan Garbarek i Čarls Lojd, trubači Enriko Rava i Keni Viler. Virtuozan ali odmeren, izuzetne kontrole svakog odsviranog tona, ovaj umetnik je s punim pravom stekao kultni status među ljubiteljima gitarskog džeza.

Svoju fascinaciju džez orguljama Aberkrombi predstavlja publici od devedesetih godina prošlog veka do danas. Aktuelni trio sa bubnjarem Adamom Nusbaumom, dugogodišnjim saradnikom poznatog gitariste, kao i svestranim orguljašem Gerijem Versejsom, nastupiće na Pančevačkom džez festivalu.

Joahim Kun 1

 

Za nemačkog pijanistu Joakima Kuna, veliko ime evropskog džeza, slobodno možemo reći da doživljava drugu mladost. U sedamdesetoj godini života, ovaj muzičar nemirnog stvaralačkog duha i izuzetnog iskustva snima zapažene albume s kolegama različitih senzibiliteta i generacija, te drži veoma nadahnute i nepredvidive koncerte. Ukorenjen u slobodnom pristupu džez idiomu, po potrebi suptilno liričan ili užurbano ekspresivan, snalažljiv i u džez tradiciji i u koketiranju sa etno-muzikom, Kun iznova redefiniše granice vlastitog izraza i džez improvizacije.

Rođen u Lajpcigu 1944, bio je jedan od prvih profesionalnih džez muzičara iz Istočne Nemačke, ali i jedan od prvih fri džez muzičara u Evropi. Prelomni trenutak u njegovom umetničkom razvoju dogodio se početkom šezdesetih, kada mu je njegov brat Rolf, takođe muzičar, doneo ploču fri džez pionira Orneta Kolmena. Ubrzo mu je postalo tesno u matičnoj zemlji, te je izazove tražio kako u Evropi, tako i Sjedinjenim Državama, gde je 1967. za čuvenog izdavača Impulse! objavio album Impressions of New York – kao dvadesettrogodišnjak!

U narednim dekadama svira sa velikim brojem muzičara i okušava se u raznovrsnim stilovima džeza. Duo sa Prabuom Eduarom, indijskim perkusionistom nastanjenim u Parizu, nova je i nepredvidiva avantura i za Joakima Kuna i za pančevačku publiku, no nije bez korena u muzičkim interesovanjima obojice muzičara. Nemački pijanista već se uspešno okušavao u koketiranju s world music scenom, dok je Eduar, nakon sticanja renomea vrhunskog tabliste u domovini, dugo godina sarađivao i s džezerima poput Dejva Libmana i Marka Dikrea i mnogih drugih. Pred publikom su dvojica umetnika koji znaju šta rade i spremni su da, smelo i beskompromisno, otkrivaju nove zvučne teritorije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.