Jean Luc-Ponty (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević podseća da je Pontijevo učešće na festivalu planirano još za prethodno izdanje festivala, ali je u međuvremenu ono moralo biti odloženo zbog velike svetske turneje na kojoj je Ponty nastupao u supergrupi Chick Corea and Return to Forever.

Za ovog vanserijskog muzičara, koji će sa svojim bendom nastupiti prvog dana festivala, jedan od najpoznatijih jazz publicista svih vremena Joakim Berent je rekao da je upravo sa Pontijem počela nova era kada je reč o violini u džezu, a njegovo fraziranje uporedio sa stilom improvizacija Džona Koltrejna (John Coltrane).

Ponty je rodjen 1942. godine, a njegov vrtoglav uspon počinje 1964. godine kad objavljuje prvi solo album, a već dve godine kasnije snima „Violin Summit“ sa legendama jazz violine (Svend Asmussen, Stephane Grappelli i Stuff Smith). Na spisku muzičara sa kojima je Jean Luc Ponty Ponti svirao i snimao tokom karijere koja traje skoro pola veka su i John Lewis, Gerald Wilson, George Duke, Niels-Henning Orsted Pedersen, John McLaughlin i Mahavishnu Orchestra, Herbie Hancock, Al Di Meola, Stanley Clarke, Miroslav Vitous, Lalo Schifrin, Vadim Repin, Regina Carter, Billy Cobham, Bela Fleck, Allan Holdsworth, Philip Catherine…

Krajem šezdesetih Ponti je započeo saradnju sa Frenkom Zapom i preselio se u Ameriku. Zapa je komponovao muziku za Pontijev solo album “King Kong” (objavljen za “Blue Note” 1969. godine), a Ponti se pridružio bendu Frenka Zape na nekoliko antologijskih albuma i svirao na turnejama grupe “Mothers of Invention”. Početkom sedamdesetih Elton John je pozvao Pontija da učestvuje u snimanju albuma “Honky Chateau”. U tom periodu Ponti potpisuje za diskografsku kuću “Atlantic” i objavljuje 12 uzastopnih albuma koji su ušli medju Top 5 Bilbordove jazz liste.

Prošle godine Ponty je dobio prestižnu nagradu “Legenda džeza” na velikom Cork jazz festivalu u Irskoj, a osim njega i Čika Korie u postavi Return to Forever na pomenutoj prošlogodišnjoj velikoj svetskoj turneji (Australija, Kanada, Evropa, USA, Izrael, Južna Koreja i Japan) nastupali su i Stanley Clarke, Lenny White i Frank Gambale.

Novembra prošle godine Ponty je predvodio svoju reaktiviranu američku postavu iz osamdesetih “Atlantic Years Band” na turneji po Južnoj Americi. Ove godine u planu ima seriju koncerata u postavi Jean-Luc Ponty & his Band (William Lecomte – klavijature, Guy Akwa – bas i Damien Schmitt – bubnjevi).

Sezonu otvara početkom februara na jednom od najznačajnijih kulturnih događaja u Rusiji – Zimskom internacionalnom umetničkom festivalu Soči, a dva meseca kasnije u pariskom tetaru „Le Chatelet“ zajedno sa simfonijskim orkestrom i muzičarima sa kojima je nastupao u prošlosti – izvešće program pod nazivom „50 years of innovative jazz“.

.

2 komentara na “Jean-Luc Ponty na Nišvillu 2012”

  1. Uf koliko puta sam ovu kompoziciju slušao(Mirage), sa sjajnog live albuma, mislim iz 1979. Taj album je sigurno jedan od top 20 mojih najdražih muzičkih izdanja. Nadam se da se ove godine neće okupljati Return To Forever , bar ne u postavi sa Pontyjem. Dolazim sigurno u Niš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.