U seriji ploča pod nazivom Mladi koji osvajaju džez, PGP je objavio i snimke koji zaista odstupaju od uobičajenog zvuka džeza domaće produkcije. Njih su realizovali tada mladi muzičari, predvođeni virtuozima koji su svoje obrazovanje stekli u Bernu, gitaristom Predragom Bankovićem i perkusionistom Beatom Rauhom. Ova grupa je negovala gotovo eksperimentalni pristup improvizaciji, u duhu tadašnjih poduhvata Miroslava Vitousa i Džoa Zavinula, koji su im očito bili uzori.

Zvuk ansambla je manje naklonjen egzotici od Veder Riporta, i čini se, bez prevelikog oslanjanja na aranžman, što je skrenulo pažnju na komunikaciju između svirača u toku improvizacije. Muzički jezik je pretežno disonantan, a harmonski je utemeljen u modusima i lestvicama zastupljenim u tadašnjem, uglavnom evropskom, džezu – kao što su između ostalih simetrična, stepen-polustepen i celostepena skala. Ove značajne novine na jugoslovenskom prostoru propraćene su vinilnim izdanjem opremljenim svim potrebnim podacima, što kod nas nije bila uobičajena praksa. Međutim, kako je ovaj mladi ansambl prvi album objavio u Švajcarskoj godinu dana ranije, značajno je pomenuti da u odnosu na taj debi, izdanje naše kuće ni po čemu ne zaostaje.

Pažnja sa kojom su producent Predrag Ivanović i snimatelj Slobodan Petrović prišli kreiranju ovog albuma bila je dovoljna da se otkriju neka do sada nedostupna sonorna polja u našoj produkciji. Pre svega je reč o dinamičkoj artikulaciji, budući da je energična interpretacija ovog sastava zahtevala ponešto revidirani pristup prostornoj projekciji zapisa. Horizont snimka je jasno ocrtan nivelacijom, ali je postavljen tako da se pred njim dovoljno pregledno prostiru zvučni događaji. Oni nisu mogli zadržati svoju fizičku artikulaciju zbog intenziteta, ali je ona umesno sugerisana studijskom simulacijom i vešto pozicionirana u odnosu na celinu sastava.

Autor emisije je Milan Milojković.

 

.

3 komentara na “Gramofonija: Birdland – Darkness of Light”

  1. Predrag Bankovic – electric guitar; Boris Relja – piano; Borivoje Vukadinovic – bass; Peter Hurni – drums; Beat Rauch – percussion

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.