Album Innate  sastava Eyot još jedno je izdanje koje pokazuje da je džez odavno napustio svoje izvorne žanrovske obrise. Osim džeza, njegovo eklektično tkivo počiva na elementima post-roka, prog-roka, etno i ambijentalne muzike, a čitava sinteza objedinjena je upečatljivom minimalističkom matricom, karakterističnom za poetiku niškog kvarteta. Innate je četvrti po redu album Eyota, izdat je pod okriljem Ninety and Nine Records iz Njujorka, a snimanje i miks izdanja potpisuje legendarni producent Steve Albini, koji je u svojoj bogatoj karijeri sarađivao sa izvođačima poput Nirvane, PJ Harvey ili sastava The Pixies, što svakako dosta govori o statusu Eyota na međunarodnoj sceni.

Prema rečima vođe benda, pijaniste, aranžera i kompozitora Dejana Ilijića, koncept albuma je posvećen domaćem podneblju, na šta nam ukazuju, s jedne strane, imena numera, a s druge, njihov muzički sadržaj. Tako, na primer, naslovna kompozicija “Innate“, koja zaokružuje izdanje, nosi dvojako značenje – u prevodu sa engleskog, ona ukazuje na nešto što je iskonsko, urođeno, dok, pročitana na srpskom, istovremeno podseća na reč inat. Naslovom komada “Veer“, na sličan način ponuđena je još jedna svojevrsna „igra reči“. U pitanju je engleski izraz kojim se označava iznenadna promena pravca kretanja, a koji, izgovoren na srpskom jeziku stvara aluziju na (Lepenski) vir. Omaž čuvenom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću, to jest, njegovom kapitalnom delu Kanon osunčavanja, Eyot odaje kompozicijom “Canon of Isolation“¸ dok je notama komada “Ramonda Serbica“ oslikan istoimeni cvet sa balkanskih prostora. Osim toga, u naslovima numera primećujemo i inspiraciju slovenskom mitologijom, što nam otkrivaju “Helm“, staroslovenska reč za Balkan, te “Perun“, jasna referenca na vrhovno božanstvo slovenskog panteona.

 

 

Inventivna i autentična verbalna sfera albuma Innate nalazi ishodište u njegovoj zvučnoj matrici. Muzički sloj ovog izdanja pred slušaoce postavlja prepoznatljive boje progresiv-post-rok/etno-džez sinteze benda, o čemu svedoči jako utemeljenje zvučne slike na neparnoj ritmičkoj komponenti na liniji bas-bubanj, koju obogaćuju prozračne ambijentalne nijanse klavira i gitare. Svi ovi elementi prisutni su već u suptilnom “Veer“-u, prvoj od ukupno sedam numera, kojom bend otvara album, a slušaoca uvodi u bajkovitu priču Innate-a. Ona je karakterno i zvučno raskošna, obeležena lucidnim poigravanjima raznovrsnim zvučnim ambijentima – od živog i pokretljivog “Helm“-a, preko lagane “Mountain“ i kulminativnih numera “Perun“, “Canon of Insolation“ i “Ramonda Serbica“, do pravog eksplozivnog finala u “Innate“-u.

Kvartet novom muzikom pokazuje novi stepen evolucije svog izraza, praveći ozbiljan otklon od džez estetike. U tom prostoru, Eyot usavršava minimalistički pristup autorskom radu kreativnim i maštovitim melodijskim figuracijama i ritmičkim obrascima, sa uvek promišljenom izgradnjom forme numera. One ni u jednom trenutku ne zamaraju slušaoca, već konstantno okupiraju njegovu pažnju uzbudljivim gradacijama, koje često završavaju ekstatičnim segmentima, ispunjenim energičnim pasažima na klaviru i zvučnim masama gitarskih efekata. Kvalitet ovog albuma leži i u tome što, i pored činjenice da se na njemu nalaze repetitivne numere koje su stvarali virtuozni izvođači, u njemu nema mesta onim ispraznim sviračkim bravurama i generičnim solo epizodama, koje često znaju da razvodne muzički tok i ostave loš utisak. Umesto toga, izdanjem Innate dobijamo aranžmane „bez praznog hoda“, u kojima svaka instrumentalna jedinica ima jasno definisanu ulogu. Ovo je pokazatelj pametnog stvaralačkog pristupa, koji nam otkriva da Nišlije očigledno dobro razmišljaju pre odluke da uđu u studio i snime napisani materijal.

 

 

 

Muzičari: Dejan Ilijic: klavir; Sladjan Milenovic: gitara; Marko Stojiljkovic: bas gitara; Milos Vojvodic: bubnjevi.

Spisak numera: Veer; Helm; Mountain; Perun; Canon Of Isolation; Ramonda Serbica; Innate.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.