Aarset_2010_liveextracts Eivind Aarset je dobro poznato ime savremene norveške džez scene. Iza sebe ima nekoliko zapaženih albuma i gostovanja na izdanjima muzičara koji preferiraju moderan pristup džezu, ne libeći se da upotrebe elektronska pomagala kao još jedno sredstvo izražavanja uz konvencionalni arsenal instrumenata. Naša publika je imala prilike da proprati njegov nastup u trio varijanti pre tri godine, u okviru Pančevačkog džez festivala i ponoćnog programa Beogradskog džez festivala, i tako doživi prezentaciju prvoklasnog futurističkog džeza.

Kako se da primetiti na njegovim albumima, Aarset nije imun na nasleđe fjužna, psihodeličnog i hard roka, i neograničene mogućnosti savremene elektronike, uspevajući sve to da perfektno inkorporira u džez okvire pružajući zainteresovanim slušaocima neobična sonična iskustva.

Početkom godine ovaj muzičar se odlučio za izdavanje živog albuma Live Extracts za norvešku etiketu Jazzland, čija je alfa i omega poznati eksperimentator i pijanista Bugge Wesseltoft. Asocijacije na prethodni album Sonic Codex (2007) su očite uzevši u obzir naziv Aarsetovog benda, a posebno pojedine numere sa pomenutog albuma koje su na neki način dekonstruisane i prilagođene živom izvođenju.

Aarset izborom segmenata sa različitih nastupa, zajedno sa kolegama iz The Sonic Codex Orchestra čiji broj varira od numere do numere, vešto balansira u međuprostoru u kome se sudaraju glacijalna mirnoća i dinamični zvučni uragani. Pojedini momenti su ispunjeni atmosferičnom bukom i mračnom paletom najraznovrsnijih zvukova tipičnim za nordijski džez. Takva je, na primer, uvodna Elektromoers, kao priprema za set koji nas očekuje u nastavku.

Gotovo uvek je prisutan odgovarajući elegični uvod. Na taj način muzičari “čiste prostor oko sebe” za postepeno oslobađanje energije svojstvene nadahnutim živim nastupima. Hipnotički gruv bubnjeva i perkusija praćen električnim basom, režeća gitara, neobuzdani duvači i neizostavni elektronski efekti kao finalni začin, odražavaju pomenutu dinamičniju neo fjužn-prog rok-elektronik stranu Aarsetovog benda. Nezaustavljivim atakom na sva čula pokazuju nam kako u praksi treba da zvuči beskompromisno i spontano izvođenje savremene muzike bez obzira na žanr.

Posle nešto više od trideset minuta ovo uravnoteženo živo izdanje se bliži kraju energičnom numerom Sing of Seven, jednom od tri sa albuma Sonic Codex, i to praćeno bučnim ovacijama zadovoljne publike koja nas podseća da je ovde u pitanju koncertno izvođenje. Ipak, to nije sve. Muzička odiseja se okončava melanholičnom temom Blå Meis, i tako zaokružuje priča ispričana jezikom koji ne poznaje nikakve barijere.

 

 

Eivind Aarset – gitara, elektronika

Gunnar Halle – truba i sintisajzer

Bjørn Charles Dreyer – gitara, pedal stil gitara

Audun Erlien – električni bas

Wetle Holte – bubnjevi, perkusije, elektronika

Erland Dahlen – bubnjevi, perkusije

Håkon Kornstad – saksofon

Torstein Lofthus – bubnjevi

Jedan komentar na “Eivind Aarset & The Sonic Codex Orchestra – Live Extracts (Jazzland)”

  1. Da,da… Izgleda da uzivo zvuci mnogo mocnije. Pravo je zadovoljstvo gledati sve ove zive snimke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.