toni-morrison-jazz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predavanja u koprodukciji našeg sajta, manifestacije Jazz Appreciation Month i subotičkog festivala Jazzik, održaće se na sledećim lokacijama:

  • Beograd: Tribinska sala Doma Omladine, 19h
  • Novi Sad: Američki kutak, 20h
  • Subotica: Američki kutak, 14h

Prenosimo u celosti promotivni tekst povodom predavanja:

“Od svojih početaka, džez je izazivao pažnju medija i kulture, a nakon što njegovi najznačajniji predstavnici od 1920-ih sele u New York i Chicago, improvizacija u zvuku, ritmu i harmoniji privlači pažnju najšire publike u SAD i Europi. Tako je već ista dekada prozvana ‘dobom džeza’, a ime joj je podario nitko drugi do F. Scott Fitzgerald, autor romana ‘Veliki Gatsby’. (“Dvadesete godine (Jazz Era, Roaring Twenties) je dapače zapljusnuo val ženske emancipacije te su kazališne glumice postale čak podosta popularnije i od muških kolega.”, Ante Peterlić, esej o Georgeu Cukoru)

Sretan brak književnih vrsta i glazbe, poznamo još iz ranijih stoljeća: podlogu za improvizaciju same džez-kompozicije često nadahnjuju poezija i roman, dok esej nastaje kao post-festum tog iskustva i kritičkog doživljaja umjetničkog djela. Svoj je najveći uzlet u književnosti doživio džez-glazbenik Charlie «Bird» Parker (1920-1955), kim su se jednako angažirano i emocionalno bavili književnici bitnici, filmski redatelj John Cassavetes, te mnogi drugi. Ipak, od 1960-ih godina pisci kao pripadnici građanskih pokreta za provođenje prava na jednakopravnost Afroamerikanaca pišu izravno nadahnuti džezom, sjetimo se i da živimo u 40-godišnjici smrti Martina Luthera Kinga. Ritmičke infleksije njegovih govora izravno su nadahnule čuvenu skladbu «Alabama» saksofonista Johna Coltranea.

Iste godine pojavljuje se i grupa Last Poets, rodonačelnici žanra danas poznatog kao hip-hop. Njihovi tekstovi su izravno nadahnuti džezom, u svojim pjesmama kroz tekstove socijalne tematike provlače imena najznačajnijih glazbenika i glazbenica. Već 1972. izlazi i znamenita LP, ‘Small Talk at 125th and Lenox’, pjesnika Gil-Scotta Herona, a istih godina Michael Ondatjee, autor romana ‘Engleski pacijent’ objavljuje roman Coming Through Slaughter (u nas izdan kao Zvuk krvi). Čuveni češko-francuski pisac Milan Kundera objavljuje roman «Šala» u kome znatnu ulogu pri objašnjenju ideje slobode ima i džez, ali i ideja komunikacije kroz grupno muziciranje.

Predavanje zaključuje šest lica iz publike, odabranih na mjestu lica, citanjem teksta na engleskom iz autobiografskog  romana ‘Beneath the Underdog’.”

 

* * *

Vid Jeraj, rođen 1976. u Zagrebu, uređivao je 04 – Megazine za hakiranje stvarnosti i Up & Underground, sarađivao je sa Jazzin.rs (Srbija), Radio Študent (Slovenija), Paris Transatlantic Magazine, organizovao koncerte i radio profesionalno kao novinar (1999 – 2008, VIP Music, Jutarnji list…), dve godine kao srednjoškolski profesor. Uređuje portal Slušna obmana, svira saksofon, i sa nekoliko postava je nastupao u zagrebačkim klubovima i na festivalima.

Prvo predavanje na temu „Džezologija: jazz u svjetskoj književnosti“ održao u Booksi (29. XI. 2007.), nakon toga u Knjižnicama grada Zagreba, Američkom kutku (GK Rijeka, GK Osijek, GK Zadar), GK Umag (Festival Artum), Sajmu knjige u Istri (Ri Book).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.