Jim Black / Foto: Emra Islek

 

Oblast Pincgau, u austrijskoj državi Salcburg. U srcu Alpa leži sunčana dolina Salah, a u njoj gradić Zalfelden. Livade prošarane šumom, malo „crno“ jezero Ricenze, nekoliko stotina kuća i – džez. Na jednom od proplanaka, grupa entuzijasta proglasila je 1978. godine prvih „3 dana džeza“. Imali su duge kose, šarene ešarpe i šatore. Bili su opčinjeni snom da tope glečere najvrelijim tonovima na svetu. Festival je dva puta nestajao i dizao se iz pepela još jači, da bi danas predstavljao jednu od najuzbudljivijih manifestacija savremenog džeza u svetu – Džez festival Zalfelden.

Festival traje četiri dana i održava se poslednjeg „celog“ vikenda u avgustu. Od obnavljanja festivala sredinom 2000-ih, ustalila se tipična programska šema, sa 31 koncertom u okviru četiri programske celine. Glavni program održava se u kongresnom centru Zalfelden, „Kratki rezovi“ u klubu Neksus, besplatni programi na sceni u centru grada, i u okolnim brdima. Osnovno obeležje festivala je predstavljanje najvećih dometa u savremenom džezu izvan mejnstrima. Ogranizatori se trude da većina programa bude premijerno izvedeno, bilo da su u pitanju svetske, evropske ili barem premijere programa u Austriji.

U emisiji „Džez scena“, u subotu 8. septembra 2012. godine, dajemo drugi deo osvrta na ovu veliku džez manifestaciju, ilustrujući ga novim snimcima ovogodišnjih učesnika.

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.