Jedan od trendova muzičke scene u Srbiji je sve veći broj festivala kojima je glavni adut world music. Samo niču, u raznim krajevima zemlje. No, ni kod onih koji već imaju solidnu pređenu kilometražu entuzijazam ne popušta. Festival TODO MUNDO, najavljuje svoje osmo izdanje, sa izuzetno zanimljivim programom. U tri sale u Beogradu će tokom 5 dana publika imati priliku da čuje i vidi 9 koncerata, a pored koncerata biće organizovana i predavanja i izložba fotografija.

Teško je izdvojiti najzanimljivija imena, ali TODO MUNDO ove godine u fokusu ima mađarsku muzičku scenu i predstaviće dva sjajna benda – MAGOS, koji neguje mađarsku tradicionalnu muziku Transilvanije, ali su i važan deo Tanchaz scene, a BABRA je mladi sastav, okrenut južnoslovenskoj tradiciji, već su pokazali da su sjajni nastavljači onoga što je započeo Vujičić ansabml i kasnije Sondorgo. No, tu nije kraj – Lajko Felix, virtuozni violinista, je Mađar, rodom iz Srbije i po prvi put će, sa svojim novim triom nastupiti u Beogradu. Njihov nastup u Dvorani Kolarčeve zadužbine, će biti samo deo izuzetne večeri otvaranja, pre njih će nastupiti PJEVAČKA DRUŽINA SVETLANE SPAJIĆ, koja će par sedmica pre ovog koncrta objaviti i svoj novi album tradicionalnih pesama.

Ovogodišnje izdanje karakteriše i prisustvo muzičare iz regiona, od kojih većina ima iskustvo života i rada širom sveta. Dva dueta su prošlogodišnjim debi albumima skrenuli posebnu pažnju, pa su pozvani na festival. Duo harmonikašice svetskog glasa Merime Ključo i pevačice moćnog glasa Jelene Milušić će nastupiti na zatvaranju, a norveški duo Daniel Lazar i Almir Mešković ustvari je samo po mestu rada norveški, njihova muzika je Balkan, odakle obojica potiču.

Odabir muzičara sa svetske scene je ovaj put pao na gruzpe koje deluju već niz godina, ali su njihovi prošlogodišnji albumidospeli na vrhovve top lista. Španska VIGUELA će nastupiti u Studio 6 Radio Beograda, a jermensko-turski trio VARDAN HOVANISSIAN & EMRE GULTEKIN već svojim postojanjem pokauju da muzika ne poznaje i ne priznaje barijere.

Beogradsku muzičku scenu će predstavljati i grupa SHIRA U’TFILA, čije izvođenje sefardske muzike ima sve više poklonika i u Srbiji i u Evropi.

Festival Todo Mundo je podržalo Ministarstvo Kulture i informisanja, kao i Collegium Hungaricum, Halmas Bela Fund, RTS, Music Norway.

Ulaznice će se naći u prodaji od 25. avgusta, na blagajni Kolarčeve zadužbine i u SKC kafeu.

 

Lajkó Félix / foto: Horváth Péter Gyula

 

 

PROGRAM FESTIVALA:

 

Nedelja, 29.09 u 20.00 – Dvorana Kolarčeve zadužbine

 

  • PJEVAČKA DRUŽINA SVETLANE SPAJIĆ (Srb)
  • LAJKO FELIX TRIO (Srb/Mađ)

 

Ponedeljak, 30.09 u 20.00 – Studentski Kulturni Centar

 

  • VARDAN HOVANISSIAN & EMRE GULTEKIN (Jermenija/Turska)
  • MAGOS (Mađ)

 

Utorak, 1.10 U 21.00 – Stuido 6 Radio Beograda

 

  • VIGUELA (Španija)

 

Sreda, 2.10 U 20.00 – Studentski Kulturni Centar

 

  • DANIEL LAZAR & ALMIR MEŠKOVIĆ (N/BIH/Srb)
  • BABRA (Mađ)

 

Četvrtak, 3.10 U 20.00 – Studentskli Kulturni Centar

 

  • MERIMA KLJUČO & JELENA MILUŠIĆ (BiH)
  • SHIRA U’TFILA (Srb)

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.