Branford Marsalis

 

Produkciju Marsalis Music osnovao je 2002. godine saksofonista i kompozitor Branford Marsalis. Želja umetnika bila je da uspostavi kreativnu kontrolu nad svojim ostvarenjima, kao i da kolegama koje ceni ponudi prijatno radno okruženje za ostvarivanje najviših umetničkih dometa. Poseban segment u radu produkcije predstavlja serija Marsalis Music Honors, u okviru koje je objavljeno nekoliko izdanja američkih umetnika starije generacije.

U današnjoj emisiji biće predstavljena četiri novija izdanja ove produkcije.

Novi album kvarteta Branforda Marsalisa predstavlja promociju novog člana benda, mladog bubnjara Džastina Foknera. Uz dugogodišnje partnere Džoija Kalderaca (klavir) i Erika Rivisa (kontrabas), album ide putem prethodnih ostvarenja Marsalisovog sastava, predstavljajući trijumf organskog zajedništva i neobuzdanog individualizma na neiscrpnom izvoru postbapa.

Poslednje studijsko ostvarenje alt saksofoniste Migela Zenona predstavlja puni omaž njegovim potorikanskim korenima. Za muziku je odabrao po dve čuvene teme pet portorikanskih kompozitora, aranžirajući ih za džez kvartet i ansambl deset drvenih duvača pod rukovodstvom Giljerma Klajna. Po mišljenju svetske džez kritike, ovo je jedan od najboljih džez albuma 2011. godine.

Album Music Redeems udružuje petoricu braće Marsalis (Vinton, Branford, Delfejo, Džejson i Elis Treći) i njihovog oca Elisa, u podršci očevom Centru za muziku, edukacionoj instituciji iz Nju Orleansa. U pitanju je snimak koncerta održanog u Kenedi centru u Vašingtonu, na dodeli nagrade za životno delo Elisu Marsalisu na Djuk Elington džez festivalu.

Posle sjajnog starta na etiketi Verve, i slabo primećenog albuma u produkciji MAXJAZZ, Klaudija Akunja se vraća na scenu u velikom stilu kao novi član porodice Marsalis Music. Osnovnu razliku u odnosu na ranija izdanja čini dominacija latino inspiracija sa manje istraženih teritorija (Čile, Meksiko, Argentina i Urugvaj) u odnosu na klasičan džez izraz.

 

Slušamo albume:

 

  • Branford Marsalis Quartet – Four MFs Playin’ Tunes

  • Miguel Zenón – Alma Adentro: The Puerto Rican Songbook

  • The Marsalis Family – Music Redeems

  • Claudia Acuna – En Este Momento

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.