Foto: Ivan Grlić

 

 

U bogatoj karijeri svirao je u nacionalnim radijskim džez orkestrima u Jugoslaviji i Nemačkoj, a bogat diskografski opus uključuje saradnje sa velikanima poput Čika Korije, Čarlija Marijana, Larija Korijela, Četa Bejkera, Horsta Jankovskog, kao i sa najznačajnijim muzičarima i kompozitorima naših prostora poput Mladena Guteše, Boška Petrovića, Vojina Draškocija, Jove Maljokovića, Duška Gojkovića i Vlatka Stefanovskog.

Lala Kovačev će u istoriji džeza najviše ostati zapamćen po revolucionarnom spajanju ove muzike sa neparnom ritmičkom tradicijom Balkana, koja je zabeležena na albumima “Balkan Impressions” (1982), “Balkan Impressions 2” (1983) i “Izvorni folklor i Jazz” (1985). Ovi albumi nalaze se u samom vrhu evropskog džez stvaralaštva i predstavljaju preteču mnogih kasnijih podžanrova poput etno ili balkan-džeza. Branislav Lala Kovačev rođen je u Kikindi, a poslednje decenije života proveo je u Zavali, na ostrvu Hvaru, gde je sahranjen.

Emitujemo drugi deo intervjua koji je autor ove emisije  obavio sa Branislavom Lalom Kovačevim u jesen 1998. godine, kada je Kovačev poslednji put nastupao u Beogradu, kao gost na obeležavanju 50. godišnjice Big Benda RTS. Intervju je premijerno emitovan na Trećem kanalu RTS 1999. godine u okviru serijala Jazz Face i predstavljao je Lalinu životnu priču, obuhvatajući sve periode njegove karijere. Uz intervju, čućemo niz Lalinih muzičkih snimaka, među kojima i deo neobjavljenog materijala iz inostranstva.

Autor emisije je Vojislav Pantić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.