Bugge Wesseltoft

 

Produkciju Jazzland Recordings osnovao je 1997. godine norveški klavijaturista i kompozitor Buge Veseloft da bi, u okviru istoimenog albuma, predstavio tzv. „Nove džez koncepcije“, koje je odlikovalo ukrštanje džeza sa elektronskom muzikom. Dominatnu grupu izvođača sa kojima je ostvario saradnju činili su njegovi vršnjaci i istomišljenici iz Norveške, okupljeni oko kluba „Blue“, među kojima Sidsel Endresen, Audun Klejve, Ejvind Arset i sastav Wibutee. Izdanja kuće Jazzland Recordings danas distribuira Universal Music Group. U emisiji „Džez scena“, u subotu 1. juna 2013. godine, biće predstavljena četiri nova izdanja ove produkcije.

Osnivač i vlasnik kuće, klavijaturista Buge Veseltoft na novom albumu predstavlja originalno tumačenje standarnog džez opusa, izvodeći devet numera iz rukopisa Van Hojzena, Mansinija, Koltrejna, Stiva Kuna i drugih. Zaokret ka džez tradiciji je prividan – Buge ne propušta priliku da poznatom štivu da jak lični pečat.

Bubnjar i perkusionista Paolo Vinaća od kraja 70-ih deluje na norveškoj džez sceni. Jednu od najplodnijih saradnji ostvario je sa gitaristom Terjeom Ripdalom. Petostruki album sadrži snimke koncerata Ripdalovog sastava iz Fredrikstada, Sarajeva, Berlina, Sundalsere i Arendala, iz Vinaćinog privatnog arhiva.

Saksofonista Hokon Kornstad započeo je diskografsku karijeru krajem 90-ih kao član kvinteta Wibutee, zatim je radio u formacijama dua i trija, da bi 2007. godine rešio da deluje sam. „Symphonies In My Head“ je njegovo treće solo ostvarenje, na kome, osim tenor i bas saksofona svira i flautu, flutonet, sansulu i peva.

Pijanistkinja Marija Kanegard je poreklom iz Danske, ali je za norvešku džez scenu vezana već više od tri decenije. Omiljena joj je formacija klavirskog trija (trenutno ga čine kontrabasista Ole Moren Vogan i bubnjar Tomas Strenen), uz posebnu sklonost ka baladama, minimalizmu i slobodnoj improvizaciji.

 

Predstavljamo sledeće albume:

  • Bugge WesseltoftSongs
  • Paolo Vinaccia – Very Much Alie
  • Hakon Kornstad – Symphonies In My Head
  • Maria Kannegaard Trio – Camel Walk

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.