Gianluca Petrella

 

Pored brojnih nagrada italijanske džez zajednice u različitim kategorijama, trombonista Đanluka Petrela je i prvi italijanski laureat godišnje nagrade časopisa Down Beat (kao trombonista u usponu), a nosilac je i nagrade Paul Acket, koju roterdamski North Sea Jazz Festival dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičarima. Na novom albumu, koji je objavio za sopstvenu produkciju Spacebone Records, dao je autentičan osvrt na delo slavnog kompozitora Nina Rote. Njegovom septetu se, kao specijalni gost, pridružio i renomirani italijanski trubač Enriko Rava.

Saksofonista i kompozitor Juri Honing je jedan od vodećih holandskih džez umetnika srednje generacije. Nosilac je najprestižnih priznanja holandske muzičke zajednice – nagrade Edison (holandski Gremi) za najbolji džez album 2001. godine i Boy Edgar (2012), koji se dodeljuje jednom umetniku godišnje za posebne zasluge u kreativnom radu. Među njegovim „specijalnostima“ je originalno tumačenje himni popularne muzike jezikom džeza. U akustičnom kvartetu formiranom 2009. godine svira još jedan istaknuti holandski džezer, pijanista Volfert Brederod, ekskluzivac produkcije ECM.

26-godišnji izraelski pijanista Šai Maestro studirao je klasičnu muziku i džez u Izraelu i SAD, a potom nastavio da radi na njujorškoj džez sceni. Punu afirmaciju stekao je u triju kontrabasiste Avišaija Koena. Posle pet godina rada u ovom sastavu, četiri snimljena albuma i nekoliko svetskih turneja, Maestro je pre dve godine započeo solo karijeru i snimio prvi album kao lider, na kome je predstavio spoj savremenog džeza i izraelske muzičke tradicije, po ugledu na koncept Koenovog trija. U izrazu Maestrovog sastava ukusno se kombinuju lirske boje i egzotična poliritmija.

 

Slušamo albume:

  • Gianluca Petrella – Il Bidone (Spacebone Records)
  • Yuri Honing Acoustic Quartet – Free (Challenge Records)
  • Shai Maestro Trio – Shai Maestro Trio (Laborie)
Autor i voditelj emisije: Vojislav Pantić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.