Livio Minafra

 

Italijanski pijanista i kompozitor Livio Minafra (1982, okolina Barija) jedan je od najistaknutijih italijanskih muzičara mlađe generacije. Nastupa kao solo pijanista i predvodi svoj kvartet, a radi i sa brojnim drugim sastavima (Sud Ensemble, Canto General, Municipale Balcanica, MinAfric Orchestra). Višestruki je dobitnik najprestižnijih priznanja italijanske džez zajednice, među kojima su nagrade za najbolji bend i album (The Sud Ensemble – „Terronia“; časopis Música Jazz, 2005), najbolji album (Canto General – „Viva La Black“; Música e dischi“, 2007) i najbolji bend prošle godine (Livio Minafra kvartet, Música Jazz). Sin je istaknutog džez trubača Pina Minafre, sa kojim i često sarađuje.

Povod Liviovog drugog gostovanja u Beogradu (prvi put je nastupao na festivalu Ring Ring 2007. godine) je saradnja sa sarajevskom grupom Divanhana, proširujući njegova dugogodišnja interesovanja na polju balkanske muzike, njenih ukrštanja sa džezom i folklorom južne Italije. U petak, 30. marta, Minafra i Divanhana će održati koncert za slušaoce Trećeg programa Radio Beograda, koji će biti distribuiran u okviru razmene Evropske radiodifuzne unije.

U emisiji „Džez scena“, u subotu 31. marta 2012. godine, Livio će, gostujući uživo u studiju Drugog programa, ekskluzivno predstaviti novi album svog kvarteta (Gaetano Partipiljo – saksofoni, Domeniko Kaliri – gitara, Mauricio Lampunjani – udaraljke), koji ovih dana treba da se pojavi u izdanju minhenske kuće ENJA Records.

U drugom delu emisije, biće predstavljena još dva novija izdanja iste kuće: album rumunskog violiniste Florina Nikuleskua (po mnogima vodećeg manuš violiniste današnjice) sa novim aranžmanima kompozicija legendarnog Đanga Renara, i nemačkog sastava Ring Ensemble, koji ostvaruje neobično spajanje džez trija i baroknog kvarteta, u muzici sa elementima elektronike, trip-hopa i Nu Jazza. Predstavljamo albume:

  • Livio Minafra Quartet – „Surprise“

  • Ring Ensemble – “Ring Ensemble”

  • Florin Niculescu – “Django Tunes”


Emisiju je moguće slušati i online na sledećem linku:

http://www.radiobeograd.rs/download/mp3s/radiobeograd2.asx

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.