Tim Berne

 

Diskografska produkcija Clean Feed iz Lisabona počela je sa radom 2001. godine, u želji da svetu predstavi nova ostvarenja kreativnih džez muzičara iz, i izvan Portugala. U teškim godinama za džez industriju pokazujući jasnu naklonost prema umetničkim parametrima, brzo su stekli malu, ali „odabranu“ grupu sledbenika širom sveta, koja je pomogla da firma postane jedan od najuglednijih svetskih izdavača novog džeza u svetu. Clean Feed je jedan od retkih evropskih izdavača koji poslednjih godina beleži visoke plasmane na godišnjim džez listama u Sjedinjenim državama. U emisiji „Džez scena“, u subotu 16. februara 2013. godine, biće predstavljena četiri novija izdanja ove produkcije koja potpisuju savremeni američki džez umetnici.

Saksofonista Toni Malabaj je poreklom iz Arizone, a punu afirmaciju stekao je na njujorškoj avangardnoj sceni, kao sajdmen i lider sastava različitog formata. Tamarindo je trio sa kontrabasistom Vilijemom Parkerom i bubnjarom Našitom Vejtsom. Na snimku iz njujorškog kluba Jazz Gallery pridružuje im se, kao gost, velikan avangarde, trubač Vadada Leo Smit.

Kornetista Bobi Bredford, trombonista Glen Feris i kontrabasista Mark Dreser, čija se višedecenijska iskustva protežu od svinga, preko neobapa, fjužna i avangardnog roka, do fri-džeza, sreli su se još 70-ih godina na džez sceni Los Anđelesa, ali nisu snimili zajednički album sve do ovog snimka nastalog u 2009. godine u kući tromboniste Brusa Faulersa.

Koncertni zapis kvarteta trubača Pitera Evansa sa festivala Jazz em Agosto u Lisabonu, 2009. godine, daje novi predložak za suočavanje sa američkom džez istorijom. Kvartet dekonstruiše standarde Džeroma Kerna, Kola Portera, Čarlsa Mingasa, Bilija Strejhorna i drugih, da bi dobijene delove (tempa, harmonije, melodije) spojio na nov, iznenađujući način.

Album „Insomnia“ čini „zaboravljeni“ snimak proširene verzije sastava Bloodcount, saksofoniste Tima Berna (B. Kerol – truba, K. Spid – klarinet, M. Dikre – gitara, D. Pifareli – violina, E. Fridlender – čelo, M. Formanek – bas, Dž. Blek – bubnjevi). Na njemu se nalaze dve nadahnute polučasovne improvizacije iz njujorškog studija Flyx, snimljene 1997. godine.

 

Predstavljamo sledeće albume:

  • Tim Berne – Insomnia

  • Peter Evans Quintet – Live In Lisbon

  • Bobby Bradford / Mark Dresser / Glenn Ferris – Live in LA

  • Tony Malaby’s Tamarindo- Live

 

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

2 komentara na “Džez scena: Clean Feed”

  1. Dobro ‘aj, Leo umeto Lio nije strastio, ali sto Malabaj? Mislim da niko na svetu Malabijevo prezime tako ne izgovara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.