Veronika Harča, pevačica i kompozitorka, 2008. godine je diplomirala na Džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti „Ferenc List“ u Budimpešti, a trenutno je na master studijama na Kraljevskom Konzervatorijumu u Briselu. 2005. godine je osnovala svoj prvi jazz sastav, sa kojim još iste godine izdaje CD pod nazivom „Speak Low“, sa obradama jazz standarda. Nature Bliss izdavačka kuća je 2007. godine objavila „Speak Low“ u Japanu, koji je odmah nakon objavljivanja zauzeo vodeće mesto, kao najprodavaniji vokalni jazz album, poznate kuće Tower Records.

2008. godine, Veronika objavljuje album pod nazivom „You Don’t Know It’s You“, sa svojim kompozicijama. I ovaj album je bio među vodećima u Japanu, a u Mađarskoj je postao bestseler. Najpoznatija kompozicija, “Too Early”, u februaru je bila vodeća na top listi mađarskog Petefi Radija. A, 2009. godine je album dobio nagradu Fonogram, kao najbolji jazz album godine.

Treći po redu, album pod nazivom „Red Baggage“,doživeo je slične uspehe, kako u Mađarskoj, tako i u Japanu, s tim što su promociju ovog albuma propratili i sa dve turneje.

U maju 2011. godine je objavljen četvrti album Harča Veronika Quarteta, pod nazivom „Svetlost lampe“. Ovde Veronika obrađuje i komponuje na tekstove pesnika 20. veka, te je ujedno ovo i njen prvi album koji je objavila na mađarskom jeziku. Vezano za ovaj album je 2012. godine objavila svoju iPhone aplikaciju.

Pored rada sa Quartetom, od 2010. godine Veronika je i član eksperimentalne-elektronske grupe Bin-Jip, a trenutno radi u duetu sa gitaristom Balintom Đemantom i plod te saradnje je ovekovečen na albumu „Lifelover“, čija je promocija bila u oktobru 2013. godine.

Veronika Harča je do sada učestvovala na festivalima i nastupala u klubovima, u dvadesetak zemalja. Gostovala je u značajnim mađarskim projektima, a sarađivala je i sa italijanskim producentom Nicolom Conteom, kao i sa savremenim plesačima, te je učestvovala u pozorišnim predstavama i pisala muziku za film.

 

Nagrade:

  • Fringe – za Najbolji glas (2007.)
  • Fonogram – za Jazz album godine, za „You Don’t Know It’s You“  (2009.)
  • 40. Festival Mađarskog Filma – nagrada za Najbolju i najoriginalniju muziku za film „Poslednja vremena“, koju deli sa Albertom Markošem (2009.)
  • Antropos.hu – za Najbolju pevačicu (2009.)
  • Fonogram – za Alternativni album godine, Bin-Jip: „Enter“ (2011.)

 

 

Autor i voditelj emisije: Petra Leona Matiša

Link za online slušanje (klikom na „ÚR2 ÉLŐ“): http://rtv.rs/hu/program/magyar-nyelvu-adas

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.