Američki trubač Dejv Daglas, godinama najbolji džez trubač današnjice po izboru poznatog magazina Downbeat, poznat je po raznovrsnim stilskim zahvatima – od tradicionalnog bapa, do balkanske muzike i modernih viđenja fjužna. Jedan od njegovih aktuelnih projekata je Keystone sekstet, s kojim je 2005. godine snimio istoimeni album. Ovim izdanjem Daglas je napravio omaž glumcu Roskou „Fetiju“ Arbaklu, stvarajući savremenu muzičku podlogu za neme filmove u kojima je ovaj majstor komedije učestvovao početkom dvadesetog veka.

Posle još jednog albuma-omaža “Moonshine”, Daglas je proširio polje interesovanja, pa je treći album seksteta – trostruki CD “Spark of being “- sadržao muziku za istoimeni eksperimentalni film Bila Morisona, posvećen stogodišnjici prve ekranizacije Frankenštajna. Na nastupu u Pragu odsvirano je nekoliko numera sa ovog izdanja, ali i nekoliko novih kompozicija koje se ne nalaze na Daglasovim studijskim izdanjima.

Uz Daglasa na trubi, dugogodišnji članovi Keystone postave su saksofonista Markus Striklend, basista Bred Džouns i bubnjar Džin Lejk, dok su novajlije Pit Rende na Fender Rouds klavijaturi, i Džef Kantrimen, zadužen za elektroniku i semplove. Kao i na prethodnim studijskim izdanjima, muzika seksteta se kreće na razmeđi post-bapa i fjužna, s blagim primesama elektro-džeza.

Autor: Nikola Marković.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.