Bojan Zulfikarpašić, uglavnom oslovljavan kao Bojan Z, višestruko je nagrađivan i svetski poznat i priznat pijanista. Rođen je 1968. godine u Beogradu, a od 1988. živi i radi u Parizu, gde je vrlo brzo postao jedno od najznačajnijih imena u francuskoj jazz muzici.

Sa pet godina počeo je da svira klavir. Nakon završene srednje škole, dobija stipendiju koja mu omogućava nastavak školovanja u Mičigenu. Iz Amerike se vraća u Srbiju, na odsluženje vojnog roka, koji provodi svirajući u Vojnom orkestru, gde otkriva bogatu tradiciju muzike Balkana. 1990. godina je bila prekretnica u njegovoj karijeri, kada je zamenjivao pijanistu u Marc Burnofosse Quartetu. Tada je i osvojio nagradu za najboljeg solistu, na Concours de la Défense takmičenju.

Godine 1993. započinje saradnju sa diskografskom kućom Label Bleu i kao plod te saradnje objavljen je album pod nazivom Bojan Z Quartet, a 1995. album pod nazivom Yopla! 1999. godine izdaje svoj treći album, pod nazivom “Koreni”. Značaj i posebnost ovog projekta je i u tome, što je za ovu priliku okupio muzičare iz osam zemalja, kao što su na pr.: Kaim Zaid iz Alžira- udaraljke, Vlatko Stefanovski iz Makedonije – gitara, Predrag Revišin i Vojin Draškoci iz Srbije – kontrabas.

 

 

Godine 2000. Bojan Z izdaje jedan od najznačajnijih albuma, pod nazivom “Solobsession”, s kojim osvaja bezbroj nagrada i priznanja. Kao solista, Bojan je takođe učestvovao na velikom broju značajnih festivala, u raznim formacijama, kao što su Festival North Sea Jazz u Montrealu, zatim festivali u Parizu, Kopenhagenu itd.

Francuska Vlada je 2002. godine, Bojana Zulfikarpašića inaugurisala u redove Viteštva, te mu je iste godine Francuska Jazz Akademija uručila nagradu Django Reinhardt, kao muzičaru godine.

Peti album, pod nazivom “Transpacific”, po prvi put u trio formaciji, snimio je u Njujorku, gde je ujedno i započeo svoju širu saradnju sa tamošnjim muzičarima. 2005. dobija Hans Koller Prize nagradu, kao najbolji džez umetnik sa prostora EU. Sa albumom “Xenophonia” 2007. godine osvaja nagradu Les Victories du jazz, za album godine.

Nakon albuma “Humus” u postavi Bojan Z Tetraband (2009.), za solo album “Soul Shelter” iz 2012. godine dobija jedno od najznačajnijih priznanja, Victories du jazz i titulu najboljeg džez muzičara.

Na Novosadskom Old Gold Jazz Festivalu 2002. godine, izveo je sledeće numere: The Joker; Who’s Bob; Solobsession; Don’t Buy Ivory Any More; Multi don Kulti; Uči me majko, karaj me; Grana od bora.

 

Link za online slušanje (klikom na „ÚR2 ÉLŐ“): http://rtv.rs/hu/program/magyar-nyelvu-adas

Autor i voditelj emisije: Petra Leona Matiša.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.