Kahil El Zabar, 59-godišnji bubnjar i perkusionista, još početkom sedamdesetih učlanio se u čuveno čikaško Udruženje za unapređenje kreativnih muzičara (AACM), jedan od najpoznatijih rasadnika talenata na fri i avangardnoj džez sceni Sjedinjenih Američkih Država. Tokom svoje prebogate karijere nastupao je sa velikanima poput Dizija Gilespija i Nine Simon, ali i sa zvezdama komercijalnijih žanrova kao što su Stivi Vonder ili Pol Sajmon.

“What it is!” je 58. album ovog čikaškog muzičara, ali je ujedno prvi s postavom sa kojom nastupa poslednjih šest godina. Uz bendlidera na udaračkim instrumentima i kalimbi, ovaj kvartet čine i tenor saksofonista Kevin Nejbors, Džastin Dilard na klaviru, Hemond orguljama i Fender rouds klavijaturama, uz basistu Džunijusa Pola. El’Zabar je stilski naklonjen modalnom džezu iz šezdesetih godina prošlog veka, koji obogaćuje poletnim ritmovima sa aromom fanka i soula, čemu doprinosi i izbor klavijatura i orgulja kao harmonskog instrumenta u ansamblu. Saksofonista Kevin Nejbors, pak, uspostavlja vezu sa tradicijom, nepretenciozno evocirajući stil Džona Koltrejna i spiritualni naboj njegove muzike.

 

 

Nikol Mičel je poslednjih nekoliko godina redovni pobednik gotovo svih relevantnih izbora kritičara za džez flautistu godine. Poput El’ Zabara i većine istaknutih čikaških džez muzičara, dugogodišnja je članica kolektiva AACM, kome je svojevremeno bila i predsednica. Početkom protekle decenije započinje bendlidersku karijeru, tokom koje nastupa u različitim formatima i promenljivim postavama, od malih bendova do ansambala.

U aktuelnoj inkarnaciji, na albumu Aquarius, društvo joj prave vibrafonista Džejson Adaševic, basista Džošua Ejbrams, i bubnjar Frenk Rozali – istaknuti protagonisti čikaške džez scene. Nakon brojnih ambicioznih albuma s dugačkim kompozicijama, Mičel se na novom izdanju okreće jednostavnim formama i interakciji četvoro muzičara, u kombinaciji tradicionalnog džeza i čikaške avangarde. Kako sama objašnjava u knjižici ovog CD-a: „Zabavno je pisati muziku na ‘stari način’ – zarad zabave, za muzičare, jednu po jednu melodiju – tako su ove teme napisane. Nema skrivenog dubokog značenja, već samo uživanja u zvucima i različitim ličnostima unutar grupe“.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.